Skip to main content

Paradise Papers: Πάνω από 130 ονόματα Ελλήνων στη λίστα

Όπως αποκαλύπτεται, ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα ο όρος «Ελλάδα» εμφανίζεται 6.000 φορές σε 13 φορολογικούς παραδείσους.

Περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», μεταξύ των ελληνικών ονομάτων υπάρχουν και πρόσωπα που συνδέονται με Έλληνες πολιτικούς, ενώ επίσης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών οι οποίοι χρησιμοποιούν τις offshore για το στόλο τους και για να μειώσουν φορολογικά βάρη.

Στη διαρροή εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις παρακάτω περιοχές: Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Νέο Φάληρο, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Άλιμος, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία και Βύρωνας.

Ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα ο όρος «Ελλάδα» εμφανίζεται 6.000 φορές σε 13 φορολογικούς παραδείσους.

Στις offshore της Μάλτας για παράδειγμα ο όρος «Ελλάδα» εμφανίζεται σε 5.553 έγγραφα, στις Μπαχάμες σε 539 έγγραφα, στα Μπαρμπέιντος σε 222 έγγραφα στις Βερμούδες σε 33 και στην Αρούμπα σε 10 έγγραφα.

Στα Paradise Papers περιλαμβάνονται και off shore εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund, αλλά και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Στη λίστα των αποκαλύψεων βρίσκονται συνολικά 120 πολιτικοί από 50 χώρες, ενώ στο σκάνδαλο εμπλέκονται η βασίλισσα Ελισάβετ της Μ. Βρετανίας, η Siemens αλλά και οι ισχυροί άνδρες των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι τα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, αποκαλούμενα και Paradise Papers» αποκαλύπτουν τις μυστικές «υπεράκτιες ζωές».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες. Στην Ελλάδα οι έρευνες δημοσιεύονται από την 24 MEDIA και την εφημερίδα «Έθνος» που είχαν πρόσβαση στα δεδομένα της διαρροής.