Skip to main content

Η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να κερδίσει πολλά από την Agrotica

Η φετινή Agrotica αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να έρθουν οι πάντες σε επαφή με τον κύκλο της αγροτικής οικονομίας.

Πέρα από τη συγκυρία με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η Agrotica, η έκθεση για την αγροτική οικονομία που αρχίζει την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 31 του μηνός στη Θεσσαλονίκη, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να έρθουν οι πάντες σε επαφή με τον κύκλο της αγροτικής οικονομίας. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Βόρεια Ελλάδα -και ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία- όπου η αγροτική παραγωγή και ο πρωτογενής τομέας γενικότερα, όπως και η μεταποίηση που συνδέεται με τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, κατέχουν πρωτεύουσα θέση στην οικονομία. Κυρίως, όμως, έχουν προοπτικές που δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες. Πολύ περισσότερο που η πολύχρονη οικονομική κρίση έχει υποχρεώσει τους Έλληνες να δουν από διαφορετική γωνία –και σε πολλές περιπτώσεις να αναθεωρήσουν- τις θέσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η αλήθεια είναι ότι οι αγροτικές εργασίες είναι σκληρές για τα δεδομένα των ανθρώπων που είναι μαθημένοι στις πόλεις και στα θρανία. Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, σε σχέση με αυτές που υπήρχαν δεκαετίες πριν. Για την ακρίβεια: ακόμη και για τους σημερινούς κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν αρκεί να σηκώνονται από το χάραμα, να καλλιεργούν τα χωράφια, να μαζεύουν τη σοδειά, να την πουλούν στους έμπορους –συχνά με προφορικές συμφωνίες στα καφενεία- και να εισπράττουν την κοινοτική επιδότηση –όταν τη δικαιούνται. Αυτό το σχήμα δεν είναι αποδοτικό και πολύ συχνά αδικεί τον κόπο που καταβάλουν οι αγρότες. Όπως όλα στις μέρες μας έτσι και οι αγροτικές εργασίες πρέπει να διέπονται από σύγχρονες αρχές επιστημοσύνης και επιχειρηματικότητας. Να ασκούνται δηλαδή με τρόπο κατάλληλο και άρα παραγωγικό, να οργανώνονται επαγγελματικά και με τάξη και να καταλήγουν σε προϊόντα ανταγωνιστικά και με υψηλή προστιθέμενη αξία, ικανά να σταθούν όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά –κυρίως και πάνω απ’ όλα- στο εξωτερικό. Μόνο έτσι τα κέρδη που προκύπτουν είναι ικανοποιητικά για όλους τους εμπλεκόμενους και λειτουργούν ως κίνητρο για τα επόμενα βήματα.

Αν στην Ελλάδα –και ειδικά στη Β. Ελλάδα- δεν υπήρχαν πολλά τέτοια πετυχημένα παραδείγματα παραγωγικής αλυσίδας θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι αυτός ο εξορθολογισμός και η ποιοτική αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής συνιστά απλώς θεωρητικό σχήμα. Κάτι που ίσως να εφαρμόζεται αλλού, σε χώρες με διαφορετική οργάνωση και παράδοση και σε κοινωνίες με διαφορετική νοοτροπία. Η πράξη, όμως, έχει αποδείξει ότι όλα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν επ’ ωφελεία κατ’ αρχήν όσων συμμετέχουν και εν συνεχεία της εθνικής οικονομίας. Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχει πολλά καλά παραδείγματα.

Η φετινή Agrotica, τόσο η έκθεση αυτή καθαυτή, όσο και οι παράλληλες εκδηλώσεις που φιλοξενεί –συνέδρια και ημερίδες- υπόσχεται θεωρητικές γνώσεις, πρακτικές εμπειρίες και πρωτοποριακά προϊόντα και μηχανήματα. Όπως υποστηρίζουν οι οργανωτές –αλλά και όσοι παρακολουθούν από κοντά τον αγροτικό χώρο- στις τέσσερις ημέρες μιας πραγματικά κλαδικής έκθεσης παρέχονται πολλά ερεθίσματα. Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για όσους διατηρούν μια σχέση με τη γη, κυρίως λόγω οικογενειακής παράδοσης. Για όσους σκέφτονται να ασχοληθούν, αλλά και γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια ιδέα. Ιδιαίτερα όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη και τα κοντινά μέρη και ενδιαφέρονται είναι κρίμα να μη την επισκεφθούν. Η περιοχή έχει αγροτικό παρελθόν, έντονο παρόν και ενδεχομένως πολύ μέλλον, κάτι πραγματικά αισιόδοξο. Πόσα αισιόδοξα πράγματα που αφορούν την οικονομία και την παραγωγή μπορεί να συναντήσει κάποιος σήμερα;

ΥΓ. Εννοείται ότι κα τα πολιτικά πρόσωπα, που αποφασίζουν και νομοθετούν, οφείλουν να σκύψουν πάνω στην αγροτική οικονομία για να μάθουν και να αξιοποιήσουν δημιουργικά την εμπειρία. Οι επισκέψεις στα τηλεοπτικά πλατό δε φτάνουν για να εμπνεύσει κανείς πραγματικά την κοινωνία!