Skip to main content

Πώς οι Ιταλοί «κλέβουν» την υπεραξία των μυδιών της Πιερίας

Πώς ιταλικές επιχειρήσεις καρπώνονται την υπεραξία του εξαιρετικά ποιοτικού μυδιού του Μακρύγιαλου Πιερίας, της μεγαλύτερης μυδοπαραγωγού περιοχής της χώρας

Τα φρέσκα μύδια Πιερίας αποτελούν έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της παραγωγικής δύναμης του νομού. Η μυδοκαλλιέργεια στον Μακρύγιαλο αποφέρει σημαντικά έσοδα στην περιοχή, με την παραγωγή να φτάνει μέχρι και στους 10.500 τόνους/έτος.

Στον Μακρύγιαλο Πιερίας απασχολούνται περισσότεροι από 70 άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν να φθάσουν τα φρέσκα μύδια από τον πάτο της θάλασσας στην επιφάνεια του πιάτου μας. Ο Μακρύγιαλος αποτελεί τη μοναδική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην Ελλάδα και είναι φυσικά η μεγαλύτερη μυδοπαραγωγός περιοχή της χώρας.

Οι μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες και το οξύμωρο

Το μύδια Πιερίας καλύπτουν σε ποσοστό 61,5% την εγχώρια παραγωγή. Με άλλα λόγια, τα 6 από τα 10 μύδια τα οποία καταναλώνουν οι κάτοικοι της Ελλάδας προέρχονται από την Πιερία. Όμως, η δυναμική του ελληνικού μυδιού είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των 10,5 χιλ. τόνων που παράγονται ετησίως στον Μακρύγιαλο, φεύγουν σε χώρες του εξωτερικού προς 1€/κιλό.

Τα μύδια Πιερίας έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύγευστο, ποιοτικό και θρεπτικό προϊόν. Τα συγκεκριμένα μύδια αποτελούν προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Καθίστανται έτσι μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και χοληστερίνη, ενώ είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα. Για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιείται καμία πρόσθετη τροφή, παρά μόνον το νερό της θαλάσσης από το οποίο τα μύδια αντλούν όσα στοιχεία χρειάζονται προκειμένου να ωριμάσουν (η διαδικασία αυτή κρατά έως και 8 μήνες). Ωστόσο, με τον θαλάσσιο θησαυρό της Πιερίας, συμβαίνει το εξής οξύμωρο:

Οι Ιταλοί αγοράζουν προς 1€/κιλό τα μύδια της Πιερίας. Έπειτα  τα συσκευάζουν και τα πουλούν πίσω σε περιοχές της Ελλάδας (οι οποίες παρά τη μεγάλη εγχώρια παραγωγή, αναγκάζονται να εισάγουν μύδια). Και μάλιστα τα πουλούν προς 3€-4€/κιλό! Σύμφωνα με τους ντόπιους παραγωγούς αυτό συμβαίνει διότι οι Ιταλοί συσκευάζουν τα μύδια. Η συσκευασία τα βοηθά να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την υψηλή θρεπτική τους αξία, αλλά και την ωραία γεύση τους. Παράλληλα, με τη συσκευασία τα μύδια αποκτούν ακόμη μακρύτερη διάρκεια ζωής, καθώς οι 54 ώρες στις οποίες επιβιώνουν αφότου βγουν από τη θάλασσα, σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνουν ώστε να φτάσουν από την Πιερία σε απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, δίχως πρώτα να έχουν συσκευαστεί.

Image

Εκείνο λοιπόν που λείπει από την Πιερία ώστε να πολλαπλασιαστεί η τιμή του εξαγώγιμου μυδιού και να τονωθεί έτσι ακόμη περισσότερη η οικονομία της περιοχής, είναι σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, ένα οργανωμένο συσκευαστήριο και φυσικά ευρύχωρα ψυγεία προκειμένου να διατηρούν τη φρεσκάδα τους τα μύδια.

Τα φρέσκα μύδια Πιερίας ως προϊόν εξωστρέφειας

Στο πλαίσιο της αύξηση της προβολής, της αναγνωρισιμότητας και της προστιθέμενης αξίας του φρέσκου μυδιού Πιερίας σε αγορές-στόχους, προκειμένου να ενισχυθεί η φήμη του προϊόντος και να αυξηθούν η εγχώρια κατανάλωση και οι εξαγωγές του μυδιού σε Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία, το Επιμελητήριο Πιερίας προωθεί το εγχώριο προϊόν συμμετέχοντας σε εκθέσεις όπως η Food Expo και διοργανώνοντας από ταξίδια γευσιγνωσίας, μέχρι και ξεναγήσεις στο θαλάσσιο πάρκο του Μακρυγιάλου, στο πλαίσιο του προγράμματος Mussels of Pieria. Στόχος επιπλέον είναι και ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών για τα οφέλη του φρέσκου μυδιού Πιερίας, με γνώμονα την αύξηση της ζήτησης. Επιπροσθέτως, το Επιμελητήριο Πιερίας προωθεί δράσεις καθοδήγησης των μικρών επιχειρήσεων με οδηγούς εξωστρέφειας, έτσι ώστε να αυξηθεί η πώληση των μυδιών.

Παράλληλα, οι μυδοκαλλιεργητές σε συνεργασία με το Επιμελητήριο προσπαθούν να κατοχυρώσουν την επωνυμία του προϊόντος τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Image

Στο βίντεο της Voria.gr μπορείτε να δείτε τα στάδια της καλλιέργειας του μυδιού στο φυσικό τους περιβάλλον, με τους μυδοκαλλιεργητές να περισυλλέγουν το προϊόν που μεγαλώνει μέσα σε αρμαθιές οι οποίες επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας με σκοινιά δεμένα σε βαρέλια.

 

Image

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου εξηγεί ότι οι μυδοκαλλιέργειες αποτελούν έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας της περιοχής.

Σε δηλώσεις του αναφέρει πως Μακρύγιαλος «αποτελεί το κέντρο του μυδιού» για την Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι η μυδοκαλλιέργεια απασχολεί ολόκληρες οικογένειες στην Πιερία, καθώς «μετά τους παραγωγούς, στον κλάδο εντάσσονται και τα παιδιά τους», με αποτέλεσμα ήδη «πάνω από 270 άτομα να ασχολούνται με τον κλάδο της μυδιοκαλλιέργειας».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι επαγγελματίες στον χώρο του μυδιού χρειάζονται ενίσχυση προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή.

 

Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, απένειμε  πρόσφατα τίτλο στο Επιμελητήριο Πιερίας στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2023».

Η κ. Παπαδημητρίου παρευρέθηκε σε μία από τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας και δεν παρέλειψε να μοιραστεί τη χαρά της για τη βράβευση των ανθρώπων του.

Image

«Είχα τη χαρά και την τιμή να βραβεύσω το Επιμελητήριο, που κατάφερε να στηρίξει και να ενισχύσει την εξωστρέφεια», είπε η υφυπουργός, μιλώντας για έναν τίτλο που αφορούσε στις κινήσεις των επαγγελματιών σχετικά με την προώθηση μυδιών και κερασιών.

«Πρόκειται για προϊόντα που ξέφυγαν από τα ελληνικά σύνορα και ενισχύουν την οικονομία του τόπου», είπε συγκεκριμένα η κ. Παπαδημητρίου και τόνισε ότι «θα είμαστε δίπλα σας ως υπουργείο, καθώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες μας».