Skip to main content

Οι εξαγωγές έσωσαν από τον καύσωνα τις παραγωγές μυδοκαλλιεργειών σε Χαλάστρα και Πιερία - Σε αναμονή για τους γόνους

Η ζήτηση από Ισπανία και Ιταλία πούλησε μεγάλο μέρος της παραγωγής πριν σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες - Πού υπήρξαν ζημιές από τη θερμή εισβολή του Ιουλίου

Ως από μηχανής θεός λειτούργησε φέτος η εξαγωγική δραστηριότητα για τη μυδοκαλλιέργεια της Βόρειας Ελλάδας, αφού η θερμή εισβολή του Ιουλίου θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για την παραγωγή του 2023.

Οι μεγάλες ζημιές που παρατηρήθηκαν στις καλλιέργειες μυδιών της Ιταλίας και της Ισπανίας το 2022 από τις υψηλές θερμοκρασίες, οδήγησε τις μεσογειακές μυδοπαραγωγούς χώρες να απευθυνθούν στην Ελλάδα, ώστε να εισάγουν ελληνικό μύδι προκειμένου να ισοφαρίσουν τις απώλειες που είχαν αλλά και να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση που είχαν φέτος.

«Η παραγωγή μας ξεκίνησε να φεύγει από τον περασμένο Φεβρουάριο», εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Οστρακοκαλλιεργητών του δήμου Δέλτα Κώστας Βερβίτης.

Αποτέλεσμα ήταν τα μύδια να φύγουν από το νερό που στη συνέχεια άρχισε να ανεβάζει απαγορευτικές θερμοκρασίες.

Ωστόσο απώλειες υπήρξαν, ειδικά στις καλλιέργειες των Κυμίνων και της Ημαθίας, όπου καλλιεργούνται τα λεγόμενα μικρά μύδια.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο οστρακοκαλλιεργητής και πρώην πρόεδρος των Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας Τάσος Δραγάνης, «η θνησιμότητα των μυδιών παρατηρήθηκε σε μεγάλο ποσοστό, σχεδόν στο 100% στις λεγόμενες ρηχές καλλιέργειες των επτά με οκτώ μέτρων στη θαλάσσια περιοχή της Ημαθίας. Τα μύδια στα βαθύτερα νερά δεν επηρεάστηκαν».

Ζέστη και χελώνες η απειλή

Η Χαλάστρα και ο Μακρύγιαλος πέτυχαν να διαθέσουν όλη τους την παραγωγή, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε Κύμινα, Ημαθία, αλλά και Καβάλα, αφού το ενδιαφέρον από το εξωτερικό ήταν μειωμένο και δεν οδήγησε σε πώληση, με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετές χιλιάδες τόνοι από την επέλαση του καύσωνα.

Μοναδική αγωνία των μυδοκαλλιεργητών στην παρούσα φάση είναι οι γόνοι, με το κρίσιμο διάστημα για την ανάπτυξή του να θεωρείται το διάστημα από το τέλος Αυγούστου έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου, κάτι που θα καθορίσει και την παραγωγή του 2024.

«Είμαστε από πάνω αυτή τη στιγμή, αφού με την κλιματική αλλαγή παίζουμε με θερμοκρασιακά όρια. Το νερό αυτή τη στιγμή αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά», σημειώνει ο κ. Βερβίτης.

Από την πλευρά του ο κ. Δραγάνης θεωρεί ότι ο γόνος δύσκολα θα επηρεαστεί από τα καιρικά φαινόμενα «αφού το δύσκολο διάστημα ήταν αυτό του Ιουνίου».

Σε μεγάλο πρόβλημα ωστόσο όπως λέει τείνει να εξελιχθεί η παρουσία των θαλάσσιων χελωνών στις μυδοκαλλιέργειες, όπου έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές που προκαλούν στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή.

«Η υπεραλίευση του γαλέου που είναι ο θηρευτής της θαλάσσιας χελώνας έχει οδηγήσει σε μεγάλους πληθυσμούς που στρέφονται στις μυδοκαλλιέργειες για την τροφή τους», αναφέρει ο κ. Δραγάνης.

Σημειώνεται ότι η φετινή καλή χρονιά στις μυδοκαλλιέργειες έχει ξεπεράσει σύμφωνα με εκτιμήσεις τους 30.000 τόνους.

Η παραγωγή μυδιών της Πιερίας εξάγεται σε ένα ποσοστό 80%, ενώ της Χαλάστρας και των Κυμίνων ξεπερνά το 90%.

Και οι δύο περιοχές παράγουν το 85% της συνολικής παραγωγής μυδιών της χώρας.

Στον Μακρύγιαλο Πιερίας οι μονάδες οστρακοκαλλιέργειας είναι 65, ενώ στα Κύμινα είναι 59 και 23 στη Χαλάστρα.