Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Πρόξενος Τουρκίας στη Voria: Εκτιμούμε βαθιά τη στήριξη του ελληνικού λαού

Από την περιοχή ευθύνης του προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη σταλεί στις πληγείσες περιοχές τρία φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Τη βαθιά του εκτίμηση στους Έλληνες που από την πρώτη στιγμή του καταστροφικού σεισμού έσπευσαν να βοηθήσουν τους Τούρκους εξέφρασε μιλώντας στη Voria.gr ο Πρόξενος της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Εφέ Τζεϊλάν.

«Είμαστε όλοι μέρος της ίδιας ανθρωπότητας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό σε αυτές τις ανθρωπιστικές κρίσεις να ερχόμαστε κοντά και πάντα θα ερχόμαστε κοντά. Οι ανθρωπιστικές κρίσεις μας θυμίζουν ότι η ανθρωπότητα στο σύνολό της πρέπει να είναι ενωμένη. Εκτιμούμε βαθιά τη στήριξη από τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση που παρείχαν από την πρώτη ημέρα του σεισμού και την εκφράσαμε με διάφορους τρόπους» είπε ο κ. Τζεϊλάν.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόξενος, η καταστροφή από τα φονικά Ρίχτερ είναι τεράστια έχοντας «επηρεάσει 11 επαρχίες της Τουρκίας και πάνω 14.000.000 ανθρώπους».

«Είμαστε σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης για βοήθεια και χρειαζόμαστε αρκετά πράγματα. Για κάποια είναι απεγνωσμένη η ανάγκη μεταξύ αυτών γεννήτριες, σκηνές, θερμαντικά σώματα, κουβέρτες και άλλα είδη, καθώς και ιατρικός εξοπλισμός και φάρμακα» τόνισε.

Επισήμανε δε, ότι όλες οι πρεσβείες και οι προξενικές αρχές της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να συντονιστεί η συγκέντρωση των ειδών, τα οποία στη συνέχεια στέλνουν στις πληγείσες περιοχές.

«Η δική μου περιοχή ευθύνης είναι η Θεσσαλία, η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία. Πολίτες, επιχειρήσεις και ΜΚΟ της Ελλάδας επικοινώνησαν μαζί μου αμέσως μετά τον σεισμό και μας προσέφεραν βοήθεια», ανέφερε.

Η προξενική αρχή έχει ζητήσει από τους πολίτες, τις ΜΚΟ και τις εταιρείες, να αφήνουν τα είδη της ανθρωπιστικής βοήθειας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και συγκεκριμένα στην αποθήκη της GoldAir που βρισκεται στον εμπορευματικό σταθμό, στα γραφεία του συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης που βρίσκεται στην οδό Ειρήνης 17 ( 2310 965081) και στα γραφεία μεταφορικής εταιρείας (SEFA TRANS) στην οδό Δημοσθένους 31 στη Μενεμένη, ωστόσο επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πρώτα να επικοινωνούν τηλεφωνικά προκειμένου στη συνέχεια να πηγαίνουν να αφήνουν τα είδη που συγκεντρώνουν.

«Έχουμε στείλει ήδη τρία φορτηγά με βοήθεια που παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές στην Τουρκία, οι οποίες τα χώρισαν σε κατηγορίες και τα έστειλαν στις πληγείσες περιοχές.  Αυτή είναι η επιχειρησιακή διαδικασία που ακολουθούμε», τόνισε ο πρόξενος.  

Ανέφερε ακόμη πως γνωρίζει ότι πολλοί Δήμοι όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχουν μαζέψει πολλά αγαθά για τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας. «Εκτιμούμε τη βοήθεια τους και τους ευχαριστούμε για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζεϊλάν πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζεται, ενώ μέσω των επίσημων λογαριασμών των προξενικών αρχών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνονται τα είδη που χρειάζονται και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να συγκεντρωθούν.

Έτσι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανακοινώσεις σε άμεση προτεραιότητα βρίσκονται χειμερινές σκηνές, κουβέρτες, γεννήτριες, θερμαντικά σώματα, υπνόσακοι και στρώματα για σκηνές, ενώ ακολουθούν είδη ένδυσης και υπόδησης, τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές και πάνες, είδη ατομικής υγιεινής και αντικείμενα όπως παπλώματα, μαξιλάρια, φιάλες υγραερίου, μπουκάλια θερμός, φακή και φορητοί φορτιστές (power bank).