Skip to main content

Ράπισμα και από Financial Times: «Ο Σούνακ μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου»

Για «μη ενήλικη αντίδραση» κατηγορεί τον Βρετανό πρωθυπουργό η εφημερίδα

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του διεθνούς Τύπου κατά του Ρίσι Σούνακ για την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μετά τους Times, το Bloomberg, το Politico, αλλά και δημοσκόπηση της YouGov.co.uk σύμφωνα με την οποία το 66% των Βρετανών χαρακτηρίζει λάθος την απόφαση Σούνακ, αλλά και τα emails που δέχεται ο Μητσοτάκης από Βρετανούς πολίτες που ζητούν συγγνώμη εκ μέρους του Βρετανού Πρωθυπουργού, τη σκυτάλη παραλαμβάνουν οι Financial Times.

Σε άρθρο τους στο editorial board, οι Financial Times αναφέρονται στο «διπλωματικό ατόπημα» Σούνακ, όπως γράφουν. Υπενθυμίζουν την υπόσχεσή του μάλιστα για «ενήλικη προσέγγιση» στην εξωτερική πολιτική κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε όπως σημειώνεται καυστικά.

«Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και του κόσμου»

«Και τώρα, ο Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη διεκδίκηση της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα που στεγάζονται στο Λονδίνο. Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και του κόσμου» τονίζουν οι Financial Times.
Μη ρεαλιστικό να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός το Λονδίνο χωρίς να μιλήσει για την επιστροφή των Γλυπτών, λένε οι FT

Εξάλλου, όπως εκτιμούν οι FT, «δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς να επαναλάβει την έκκληση για την επιστροφή» των Γλυπτών.

«Η ενήλικη αντίδραση θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή κατά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη»

Κατά τους FT ό,τι κι αν συνέβη τελικά πριν ακυρωθεί η συνάντηση, «η ενήλικη αντίδραση θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή του, σταθερά αλλά ευγενικά, κατά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει».

«Το No 10 μπορεί να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε επίσης να συναντηθεί με τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ήθελε να γνωρίσει τον άνθρωπο που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το άρθρο.

«Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να ασχολείται με το να κερδίζει φίλους, όχι να τους χάνει»

Οι FT σημειώνουν: «Το άδειασμα Σούνακ στον Μητσοτάκη δεν είχε και πολύ νόημα. Είναι ένας ομοϊδεάτης κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί εκτεταμένη τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντ' αυτού, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε».

Οι Financial Times καταλήγουν: «Το διπλωματικό ατόπημα ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Σούνακ επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργό Εξωτερικών, σε μια κίνηση που είχε ως στόχο να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο υπουργικό συμβούλιο. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ υποτίθεται ότι θα απελευθέρωνε την "Παγκόσμια Βρετανία" για να καμαρώσει στην παγκόσμια σκηνή. Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός των θεσμών της ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να οικοδομήσει σχέσεις. Το σνομπάρισμα από τη μεριά του Σούνακ θα υποδηλώσει σε σε άλλες χώρες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επιστρέψει ακόμη στη σοβαρότητα στη διαχείριση των εξωτερικών του υποθέσεων. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να ασχολείται με το να κερδίζει φίλους, όχι να τους χάνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον, με αίτημά του, συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ στο ΝΑΤΟ, Γιώργο Γεραπετρίτη, σε μια εμφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και αμφότεροι συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.