Skip to main content

Bloomberg: Αυτογκόλ του Σούνακ για τα Γλυπτά -Προκάλεσε την οργή της Ελλάδας, βασικού συμμάχου για το μεταναστευτικό

Το Bloomberg δημοσιεύει άρθρο καταγράφοντας όσα έχουν εκτυλιχτεί τις τελευταίες ώρες, μετά την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει, τελευταία στιγμή, το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται το διπλωματικό θρίλερ της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, μετά από απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Το Bloomberg δημοσιεύει άρθρο καταγράφοντας όσα έχουν εκτυλιχτεί τις τελευταίες ώρες, μετά την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει, τελευταία στιγμή, το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

«Ο Σουνάκ κλιμακώνει τη διαμάχη για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για κακή πίστη», είναι ο τίτλος του άρθρου του Bloomberg.

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ότι ο Ρίσι Σούνακ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για τη διπλωματική τους διαμάχη και σε σχόλια που κινδυνεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω τις εντάσεις, ξεκαθάρισε ότι θέλει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης, να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο».

Όπως εξηγεί, «το τελευταίο επεισόδιο σε μια διαμάχη αιώνων πυροδοτήθηκε όταν ο Σουνάκ ακύρωσε αιφνιδιαστικά μια συνάντηση που είχε οριστεί για την Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σουνάκ, αυτό έγινε επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν "τήρησε" τις "διαβεβαιώσεις" που είχε δώσει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψή του για να συζητήσει δημοσίως "αρχαία παράπονα" σχετικά με τα γλυπτά».

Εν συνεχεία, το Bloomberg παραθέτει τη διάψευση της ελληνικής πλευράς, η οποία κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρξε συμφωνία να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών. «Ήμασταν ξεκάθαροι ότι θα τεθεί και το θέμα των γλυπτών», είπε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Mega.

Το πρακτορείο σχολιάζει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο και οι δύο χώρες τα διεκδικούν ως δικά τους. Τα τελευταία χρόνια, οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί κοντά στην επίλυση της διαμάχης με τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να εκτίθενται στην Αθήνα, απ' όπου τα πήρε ο Βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα».

«Οι συνέπειες της κίνησης του Σούνακ φαίνεται να καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα. Ο εκπρόσωπος του Σούνακ, Μαξ Μπλέιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βλέπει οποιαδήποτε ρύθμιση δανεισμού για τα Μάρμαρα ως "δυνητικά κατήφορ" που θα προκαλούσε απαιτήσεις από άλλες χώρες για την επιστροφή άλλων αντικειμένων.

"Δεν είναι κάτι που θα υποστηρίζαμε", δήλωσε ο Μπλέιν. "Δεν θέλουμε να τα δούμε να φεύγουν από το Βρετανικό Μουσείο"», αναφέρει το Bloomberg.

Το πρακτορείο, εν συνεχεία, αναφέρει ότι δυνητικά υπάρχουν ευρύτερες επιπτώσεις από την ακύρωση της συνάντησης, η οποία σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεθνείς υποθέσεις, Αριστοτελίας Πελώνη, θα αφορούσε και άλλα θέματα, όπως η επικαιροποίηση του κοινού σχεδίου λλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης που συμφωνήθηκε το 2020. Η Γάζα, η Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη.

«Η μείωση αυτού που η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ως παράνομους μετανάστες που φτάνουν με μικρές βάρκες από την Ευρώπη είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του Σουνάκ και σε αυτό το πλαίσιο η οργή ενός βασικού συμμάχου μοιάζει με πολιτικό αυτογκόλ.

Παρά τις προσπάθειες της Ντάουνινγκ Στριτ να αποδώσει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ο Σούνακ αντιμετώπισε επικρίσεις, μεταξύ άλλων και από το ίδιο του το Συντηρητικό Κόμμα. Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Ουίλιαμ Χέιγκ, στενός σύμμαχος του Σούνακ, δήλωσε στο Times Radio ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν “λυπηρή” και “δεν αποτελεί καλή διαφήμιση για τη διπλωματία”».

Από την άλλη πλευρά, το Εργατικό Κόμμα, που προηγείται με περίπου 20 μονάδες στις εθνικές δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στη συνάντηση, δεδομένου των βασικών θεμάτων της ατζέντας, όπως η μετανάστευση, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και ο ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ υποβάθμισε, πάντως, τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ έπαιξε ρόλο στη διαμάχη. Δεν είναι «ασυνήθιστο» για τους ξένους ηγέτες να συναντούν ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά τις επισκέψεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε.

Προκαλεί εντύπωση η αποκάλυψη ότι το Νο10 επιδιώκει ιδιωτικές συμφωνίες με ξένους ηγέτες για το τι μπορεί να συζητηθεί δημοσίως κατά τις επισκέψεις

Η ακύρωση της συνάντησης, σύμφωνα με το Bloomberg, ενισχύει την άποψη των επικριτών του Σούνακ ότι πρόκειται για ένα οξύθυμο πρόσωπο, μια εντύπωση που αποτυπώνεται σε συνεντεύξεις και στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν τα γεγονότα δεν εξελίσσονται όπως επιθυμεί ο πρωθυπουργός.

«Η αποκάλυψη ότι η Ντάουνινγκ Στριτ επιδιώκει ιδιωτικές συμφωνίες με ξένους ηγέτες σχετικά με το τι μπορεί να συζητηθεί δημοσίως κατά τις επισκέψεις στη Βρετανία θα προκαλέσει επίσης εντύπωση, ειδικά καθώς ο Μπλέιν δεν αρνήθηκε ότι ο Σούνακ κάνει παρόμοιες συμφωνίες με άλλες κυβερνήσεις όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό», σχολιάζει το Bloomberg.

Πηγή: iefimerida, bloomberg