Skip to main content

Σε επιφυλακή οι αρχές στην Ευρώπη ενόψει γιορτών – Συλλήψεις υπόπτων που συνδέονται με τη Χαμάς

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δεδομένου του πολέμου στο Ισραήλ.

Οι αρχές στη Δανία έχουν θέσει υπό κράτηση δύο άτομα, ενώ άλλα τέσσερα ερευνώνται ως ύποπτα για τρομοκρατία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή. Η υπόθεση σχεδόν συνέπεσε με μία σύλληψη στην Ολλανδία και αρκετές ακόμη στη Γερμανία.

Οι συλληφθέντες, κάποιοι από τους οποίους φέρονται να είναι μέλη της Χαμάς, εκτιμάται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά Εβραίων στην Ευρώπη.

Οι αρχές στη Γερμανία γνωστοποίησαν ότι τα τρία άτομα που συνελήφθησαν είναι μέλη της ισλαμικής οργάνωσης.

Αντίθετα, οι αρχές στη Δανία δεν επιβεβαίωσαν άμεση σύνδεση με τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί εδώ και καιρό τρομοκρατική οργάνωση σε ΗΠΑ, Ισραήλ και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Νήματα στο εξωτερικό» και «σχέσεις με συμμορίες»

Αξιωματούχοι στην Κοπεγχάγη δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τους συλληφθέντες, έκαναν ωστόσο λόγο για «νήματα στο εξωτερικό», τονίζοντας πως «σχετίζονται με εγκληματικές συμμορίες».

Η Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν αυξάνει τον συναγερμό για τρομοκρατική απειλή, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.

«Εξαιρετικά σοβαρές» χαρακτήρισε τις συλλήψεις η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να μεταφέρει κάποιος μία σύγκρουση από ένα μέρος του κόσμου σε κάποιο άλλο», πρόσθεσε.

Αύξηση του συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στην Ολλανδία

Την Τρίτη, η ολλανδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο, τονίζοντας ότι η πιθανότητα επίθεσης στη χώρα κρίνεται πλέον ως «σημαντική».

Επιπλέον, οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι τρεις από τους συλληφθέντες «ήταν μέλη της Χαμάς επί μακρόν και συμμετείχαν σε επιχειρήσεις της ισλαμικής οργάνωσης στο εξωτερικό».

Ανέφεραν ακόμη ότι οι ύποπτοι ήταν «στενά συνδεδεμένοι με την ηγεσία της στρατιωτικής πτέρυγας» της Χαμάς.

Υψηλός κίνδυνος επιθέσεων

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ιλβα Γιόχανσον, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «τεράστιο κίνδυνο για τρομοκρατικές επιθέσεις» την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στη Γάζα.

Η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Δανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, στην ετήσια αξιολόγησή της για το 2023, ότι «ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έδειξε για άλλη μια φορά ότι οι ανεπίλυτες συγκρούσεις μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα και να δημιουργήσουν εκτεταμένη περιφερειακή αστάθεια».

Πηγή: kathimerini, με πληροφορίες από Reuters, CBS

Φωτογραφία Αρχείου