Skip to main content

Σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης βούτηξε η τιμή φυσικού αερίου - Ο ρόλος της Ρωσίας και οι προοπτικές

Πτωτική πορεία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και υψηλά αποθέματα

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έπεσε στα επίπεδα που βρισκόταν πριν αρχίσει να περιορίζει τις προμήθειες η Ρωσία, το 2021, σε μια αχτίδα ελπίδας ότι πιθανώς η ενεργειακή κρίση που κατέκλυσε τη Γηραιά Ηπειρο τα τελευταία τρία χρόνια οδεύει προς το τέλος της, γράφουν οι Financial Times.

Τα ισχυρά επίπεδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο καλός καιρός και η μείωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών των τελευταίων ετών συνέβαλαν στη διατήρηση των αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις της ΕΕ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον φετινό χειμώνα, ασκώντας πίεση στις τιμές.

Η τιμή TTF, σημείο αναφοράς για την ΕΕ, έπεσε στα 22,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα Παρασκευή, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021, καταγράφοντας πτωτική πορεία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ξεκίνησε μετά τον μακρύ και κρύο χειμώνα του 2021, που έριξε σε χαμηλό τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου. Οι ανησυχίες για τις περιορισμένες προμήθειες επιδεινώθηκαν καθώς η Μόσχα άρχισε να στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε τότε ως τακτική για να πιεστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως το Βερολίνο, να εγκρίνουν την έναρξη λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έπιασαν κορυφή το καλοκαίρι του 2022, καθώς κάποια στιγμή εκτοξεύτηκαν σε πάνω από 300 ευρώ/MWh, ενώ η Ρωσία συμπίεζε περαιτέρω την παροχή προμηθειών μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση των άφθονων αποθεμάτων της - όπως την ερμηνεύει το δυτικό αφήγημα.

Έκτοτε, οι συντονισμένες προσπάθειες των κρατών της ΕΕ για περιορισμό της ζήτησης, οι ισχυρές εισαγωγές LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά και οι διαδοχικοί ήπιοι χειμώνες συνέβαλαν στην εκτόνωση της κρίσης και στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Το ρωσικό αέριο δι' αγωγών, το οποίο αντιπροσώπευε το 40% των προμηθειών της ΕΕ πριν από την εισβολή, μειώθηκε στο 8%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ είχαν πληρότητα 64% προχθές Τετάρτη, σε υψηλό ρεκόρ για τέτοια εποχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Πηγή: euro2day