Skip to main content

Από 17 έως 20 εκατ. ευρώ η εξαγορά της Μαλαματίνας

Ένα φαβορί και τρία αουτσάιντερ για την οινοποιία Μαλαματίνα - Τι περιλαμβάνει το τίμημα, τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης.

Κάπου μεταξύ 17 και 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το τελικό συνολικό τίμημα της εξαγοράς της οινοποιίας «Μαλαματίνα», που κλείνει εντός των επομένων ημερών, αν όχι ωρών.

Στο συνολικό τίμημα συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις των τραπεζών –από τα 35 με 40 περίπου εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν τα 8 με 9 εκατ. σε βάθος 5 έως 7 ετών-, τα χρέη προς προμηθευτές και το Δημόσιο, αλλά και περί τα 2,5 εκατ. ευρώ κεφάλαιο κίνησης, ώστε να μην χαθεί η φετινή παραγωγή του τρύγου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί άμεσα από κοινού από τις τρεις πιστώτριες τράπεζες –γνώμη θα εκφράσει και η ίδια η «Μαλαματίνα». Την προηγούμενη «νεκρή» εβδομάδα  του Δεκαπενταύγουστου η Ernst & Young, που «τρέχει» τη διαδικασία κάλεσε με κάθε μυστικότητα τους υποψήφιους αγοραστές να βελτιώσουν τις προσφορές τους. Φαβορί υπάρχει –είναι η εταιρία Mantis Group, που δραστηριοποιείται στη διανομή αναψυκτικών, οινοπνευματωδών ποτών και καταναλωτικών προϊόντων-, αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι τελικά εκλεκτός θα είναι κάποιος από τους άλλους τρεις υποψηφίους – την OSC – Στεφάνου, που εμφιαλώνει το γνωστό μπράντι «Metaxa», την Symposium Cellars - Μπαρλαγιάννης & Ντέιβιντ Γουέτινγκ, που παράγουν και εμφιαλώνουν κρασιά κυρίως για την αγορά των ΗΠΑ και την CAVINO, που παράγει και εμφιαλώνει κρασιά και ούζο.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας καινούργια εταιρείας με πιθανή ονομασία «Νέα Μαλαματίνα», στην οποία θα μεταβιβαστεί το ενεργητικό της σημερινής «Μαλαματίνας», δηλαδή οι πάγιες εγκαταστάσεις και τα σήματα των προϊόντων. Το σχέδιο εξυγίανσης θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο προς επικύρωση, μέεσω του πτωχευτικού κώδικα και συγκεκριμένα των άρθρων 106 β&δ. Η πώληση της «Μαλαματίνα», που φέτος κλείνει έναν κύκλο 125 χρόνων ζωής, γίνεται τρία χρόνια μετά την αναδιάρθρωση στην οποία είχαν συμφωνήσει οι τράπεζες που είχαν πάρει ως ενέχυρο τις μετοχές για άνοιγμα άνω των 35 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των μετεχόντων στη διαδικασία οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν ικανοποιητικές σε δύο επίπεδα: Αφενός στο οικονομικό, καθώς εν μέσω κορωνοϊού όλα τα σχέδια αναπροσαρμόζονται και πολλές αξίες απομειώνονται, κάτι που συνιστά απόδειξη ότι το brand «ρετσίνα Μαλαματίνα» που εδώ και τρεις – τέσσερις γενιές τιμούν οι Έλληνες με την επιλογή τους αντέχει γερά. Αφετέρου, στο λειτουργικό, αφού οι προσφορές διακρίθηκαν για την σοβαρότητα, τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία τους.

Η «Μαλαματίνα», παρά τα προβλήματά της, εξακολουθεί να είναι leader στην αγορά ρετσίνας με ποσοστό άνω του 50% στην εσωτερική αγορά, ενώ οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 16% των πωλήσεών της, που το 2019 διαμορφώθηκαν γύρω στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος -τη χρονιά του κορωνοϊού- οι πωλήσεις αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 8 και 10 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία διαθέτει τρία ιδιωτικά οινοποιεία στην Ελλάδα, μια εγκατάσταση εμφιάλωσης και μια εγκατάσταση αποθήκευσης. Το εργοστάσιο εμφιάλωσης έχει χωρητικότητα εμφιάλωσης έως και 35.000 μπουκάλια την ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 1.550 τόνων.

Επιπλέον, τα τρία οινοποιεία μπορούν να επεξεργαστούν έως και 1.900 τόνους σταφυλιών σε καθημερινή βάση (η εταιρεία χρησιμοποιεί σήμερα λιγότερο από το 50% της συνολικής της χωρητικότητας) και αποθηκεύει έως και 29.800 τόνους σε δεξαμενές. Η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσής της (31.350 τόνοι) αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού όγκου κρασιού που παράγεται στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2019-2020.