Skip to main content

Στα Ψαρά ο πιο μικρός “Σταυριάτης”- Θεοφάνεια σε Χίο, Οινούσσες

Ο μαθητής της Α΄ Δημοτικού Νικόλας Φουντάκιας, φέτος βούτηξε από το καΐκι, όπως είναι το έθιμο στο νησί

Ενας από τους πιο μικρούς «σταυριάτες» των Ψαρών είναι ο μαθητής της Α΄ Δημοτικού Νικόλας Φουντάκιας, που φέτος βούτηξε από το καϊκι, όπως είναι το έθιμο στο νησί, μαζί με ακόμα 5 άτομα και έπιασε πρώτος το σταυρό.

Μαζί με τους συμμαθητές του, Γιάννη Μαρίνο- 1η Γυμνασίου, Κώστα Παυλιδάκη- Στ’ δημοτικού, Γιάννη Παυλιδάκη- Ε’ δημοτικού και Γιάννη Σκαρλέτο- Δ’ Δημοτικού που μαζί του βούτηξαν για το σταυρό, γύρισαν όλα τα σπίτια των Ψαρών για τα χρόνια πολλά. Με το σταυρό όμορφα τοποθετημένα πάνω σε δίσκο με λουλούδια και μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνουν να τα δίνουν ως αντίδωρο στην εκκλησία του νησιού.

Πριν την ρίψη του νερού, και μετά τη Θεία Λειτουργία, οι ψαριανοί πήγαν πρώτα στην τοποθεσία «Καλά Πηγάδια», από όπου παλαιότερα έπαιρνε νερό όλο το χωριό, και αφού ευλόγησε ο ιερέας τα νερά, όλοι μαζί κατέβηκαν και φέτος στο λιμάνι για την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Σε Οινούσσες και Χίο

Στις Οινούσσες 10 άτομα έπεσαν για το Σταυρό με τη ρίψη να γίνεται από το κατάστρωμα του πλοίου Οινούσσαι ΙΙΙ.
Ενώ στη Χίο, 14 συνολικά άτομα, βούτηξαν από το σκάφος του Λιμενικού στον Αγιασμό των υδάτων που πραγματοποιήθηκε από το Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο.

Στην Κινστέρνα του Μοναστηριού

Με ιδιαίτερη κατάνυξη έγινε ο αγιασμός των υδάτων στο Βυζαντινό Μοναστήρι του 11ου αιώνα της Νέας Μονής.
Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού έγινε από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Διονύσιο Παπανικολάου. Ο Αγιασμός των Υδάτων πραγματοποιήθηκε στη δεξαμενή του μοναστηριού, στην Κινστέρνα από την οποία υδρευόταν η Μονή.

Πηγή: ΕΡΤ