Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Λαγάνες για όλα τα γούστα με ιδιαίτερες γεύσεις - Πόσο κοστίζουν

Το στοίχημα για τους αρτοποιούς της Θεσσαλονίκης είναι ο καταναλωτής να πάρει φρέσκια λαγάνα σε προσιτή τιμή

Χαρταετός, χαλβάς, ελιές, θαλασσινά και απαραίτητα λαγάνα. Αυτή είναι η εικόνα της Καθαράς Δευτέρας με τις παρέες να αναζητούν ένα ανοιχτό μέρος να πετάξουν χαρταετό και να απολαύσουν μετά ένα γεύμα με το τραπέζι γεμάτο σαρακοστιανά. 

Η λαγάνα έχει την τιμητική της κι αυτό που ενδιαφέρει τους καταναλωτές είναι πρώτα η τιμή και μετά η γεύση. Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η τιμή της λαγάνας θα μείνει στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, στα ράφια ωστόσο θα κάνουν την εμφάνισή τους και πιο μοντέρνες εκδοχές του συγκεκριμένου είδους ψωμιού.

Έτσι δίπλα στην κλασική, θα υπάρχουν λαγάνες με αλεύρι ολικής ή ζέας, με ελιά, λιαστή ντομάτα, με κουρκουμά, πιπεριές, σταφίδες, ακόμη και γλυκιές, όπως με μαύρη σοκολάτα. 

Παρά την αύξηση  των πρώτων υλών για την παραγωγή των προϊόντων, αλλά και των λειτουργικών εξόδων για τις επιχειρήσεις, οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης επιλέγουν να μην ανεβάσουν την τιμή της λαγάνας, προκειμένου η αγορά της να είναι προσιτή για τους περισσότερους καταναλωτές.

Μιλώντας στη Voria.gr,  η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης,Έλσα Κουκουμέρια, αναφέρει ότι το κλασικό  μέγεθος που παράγεται στους φούρνους του νομού είναι 400 γραμμάρια και η τιμή  ξεκινάει από 2,20 ευρώ. Όσον αφορά τις πιο μοντέρνες εκδοχές, η τιμή μιας γεμιστής λαγάνας του ίδιου βάρους ξεκινάει από τα 3 ευρώ. Φυσικά και υπάρχουν λαγάνες που το βάρος, σε συνδυασμό με τη γέμιση, αυξάνουν την τιμή του κάθε τεμαχίου.

Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και οι αρτοποιοί θα ζυμώνουν ασταμάτητα από το βράδυ της Κυριακής το ιδιαίτερο αυτό παραδοσιακό ψωμί που παράγεται μόνο μια φορά τον χρόνο, ενώ οι φούρνοι θα πάρουν φωτιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όπως υπολογίζεται, οι περίπου 700 φούρνοι του νομού Θεσσαλονίκης, θα ψήσουν πάνω από 500.000 λαγάνες. «Είναι μέρα εσόδων για τα αρτοποιεία ολόκληρης της χώρας. Έχουμε κρατήσει τις ίδιες τιμές με πέρυσι και ελπίζουμε να πουληθούν όσο γίνεται περισσότερα κομμάτια», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κουκουμέρια

Προτιμούν την ποιότητα οι καταναλωτές - Οι κατεψυγμένες λαγάνες

Αναφορικά με τις λαγάνες που πωλούνται στους φούρνους των σούπερ μάρκετ, αλλά και το ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων από μεγάλες αλυσίδες ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, η πρόεδρος των Αρτοποιών, επισημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν αποδείξει πως προτιμούν την ποιότητα από την πιο χαμηλή τιμή, που προσφέρουν τα σούπερ μάρκετ. «Πρόκειται για λαγάνες κατεψυγμένες, ακόμα και παγωμένες. Είναι γνωστό αυτό. Η διαφορά στην τιμή δικαιολογείται, γιατί προφανώς οι μεγάλες επιχειρήσεις -αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν έχουν τα ίδια έξοδα με ένα μικρό ή και μεγαλύτερο αρτοποιείο. Οι εργαζόμενοι στους φούρνους θα ξεκινήσουν να ζυμώνουν στις 11 το βράδυ της Κυριακής και για περισσότερο από 15 ώρες θα βρίσκονται εκεί, δουλεύοντας ασταμάτητα. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να πληρωθεί υπερωριακά. Οι φούρνοι των σούπερ μάρκετ απλά θα ψήσουν τις λαγάνες και το προϊόν μπορεί να έχει παραχθεί ακόμα και δέκα μέρες πριν», λέει.

Το στοίχημα για τους αρτοποιούς της Θεσσαλονίκης είναι ο καταναλωτής να αγοράσει και να γευτεί μια φρέσκια και ζεστή λαγάνα. «Υπάρχουν πελάτες στους φούρνους που τους βλέπουμε ‘’κλασικές’’ μέρες, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και την Καθαρά Δευτέρα. Ο κόσμος εκτιμά το καλό προϊόν και βλέπει ότι υπάρχει παραγωγική διαδικασία που πρέπει να ανταμειφθεί», σημειώνει η κ. Κουκουμέρια.