Skip to main content

Στρατόπεδο Καρατάσιου: Κάλεσμα δήμου Παύλου Μελά σε περιφέρεια και υπουργεία για αξιοποίηση

Το θέμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου έθεσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης σε επαφές που είχε στην Αθήνα

Μια ακόμα μεγάλη έκταση στη δυτική Θεσσαλονίκη, ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, περιμένει τη σειρά του να αξιοποιηθεί. Πέρα από την έκταση που δόθηκε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για την ανέγερση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου, για το τι θα απογίνει το υπόλοιπο μέρος του πρώην στρατοπέδου είναι άγνωστες έως τώρα οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Το θέμα της αξιοποίησης του Καρατάσιου, πάντως, έχει θέσει ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης σε συναντήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη λογοδοσία, «όταν ζητείται ο χώρος του πρώην στρατοπέδου, του αντιπαραβάλουν το θέμα της βιωσιμότητάς του».

Η διεκδίκηση του πρώην στρατοπέδου, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τον στρατό το 2003 και η αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας έχει μακρά ιστορία. Παράλληλα υπάρχει και διαμάχη μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών για το ποιου ιδιοκτησία είναι. Μάλιστα, τα δύο υπουργεία είναι σε αντιδικία. Πρωτόδικα είχε κερδίσει το υπουργείο Οικονομικών και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στο Εφετείο.  

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, έχει ξεκαθαρίσει ότι η διεκδίκηση του πρώην στρατοπέδου είναι ένα από τα προτάγματα της διοίκησής του. «Είναι δύσκολα τα διεκδικούμενα. Βλέπουμε ότι τόσες δεκαετίες δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση από την κεντρική διοίκηση», τόνισε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δημήτρης Ασλανίδης αναγνώρισε ότι δεν μπορεί μόνος του να διαχειριστεί το πρώην στρατόπεδο και να είναι βιώσιμο. «Και οι οικονομοτεχνικές μελέτες δείχνουν και αποδεικνύουν ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ασφαλίζουμε όλα και τα κλειδώνουμε. Πάμε να δούμε ποιες μορφές βιωσιμότητας υπάρχουν εκεί, πάντα όμως με το δημόσιο συμφέρον», ξεκαθάρισε ο κ. Ασλανίδης, καλώντας σε συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία. Ζήτησε επίσης τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου, όλων των παρατάξεων και της τοπικής κοινωνίας. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως δημοτικό συμβούλιο. Να ακουστεί στην Αθήνα ότι είναι ζήτημα πόλης και πως η κοινωνία είναι μαζί μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος. Σημείωσε τέλος ότι δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση ακόμα και για τον διάδρομο που θα γίνει μέσα από το Καρατάσιου για τα ασθενοφόρα.

Δείτε - Εναλλακτική διαδρομή στο «Καρατάσιου» για να περνάνε τα ασθενοφόρα λόγω Flyover

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλέξης Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να δοθεί το Καρατάσιου στον δήμο Παύλου Μελά. Όπως ανέφερε, «η αντιδικία της Κτηματικής Εταιρείας με το ΤΕΘΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι μια δικαιολογία του δημοσίου επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει τι λύση θέλει να δώσει στο Καρατάσιου».

Διαβάστε - Επιτροπή-θεματοφύλακας για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου – Το αίτημα για την απόδοσή του στην κοινωνία

Για το θέμα της αντιδικίας ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης εκτίμησε πως σε περίπτωση που κερδίσει στο Εφετείο η Κτηματική Εταιρεία «θα ανοίξει ο δρόμος για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου». Συνέστησε στον νυν δήμαρχο να μην εφησυχάζει, καθώς, επειδή το στρατόπεδο δεν είναι του δήμου Παύλου Μελά, «μπορεί όποιος θέλει να το διεκδικήσει». Στο σημείο αυτό υπενθύμισε το αίτημα του Αθλητικού Σωματείου «Μακεδονικός» εδώ και χρόνια για να του αποδοθεί έκταση 50 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο. «Όταν το καταλάβαμε ως δήμος την μπλοκάραμε», τόνισε και ανέφερε ότι το Αθλητικό Σωματείο επανήλθε και διεκδικεί 70 στρέμματα πλέον.

Το ζήτημα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου έθεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχος Σάκης Λαζαρίδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή. Όπως είπε, οι αγώνες διεκδίκησης του στρατοπέδου, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τον στρατό το 2003, είναι πολυετείς». «Όσο συνεχίζεται η διαφωνία με τα δύο υπουργεία, όλα αυτά τα χρόνια γίνονται δράσεις μέσα στο στρατόπεδο από τον δήμο και από συλλόγους», ανέφερε.