Skip to main content

Αγ.Σοφίας: Τα λιγούστρα, ως μέθοδος διαστρέβλωσης της πραγματικότητας

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς γράφει για τις αντιδράσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

του Θανάση Παππά *

Όλοι ζήσαμε την παραδοξότητα, με την εμμονή ορισμένων να «δημοσιογραφούν», να καταγγέλλουν, να λοιδορούν, με αφορμή την αναγκαιότητα κοπής ελάχιστων λιγούστρων, χάριν της δομικής διαμόρφωσης της περιοχής Αγίας Σοφίας που πεζοδρομήθηκε.

Το αποτέλεσμα μάλλον δεν επιτρέπει σε όλους αυτούς να επανέλθουν.

Ο απόηχος του θορύβου αλλά κυρίως η μέθοδος αυτή είναι αρεστή, θελκτική και «προσοδοφόρος» για διάφορα άλλα θέματα.
Η συσκότιση, η υπερβολή δηλαδή η διόγκωση πραγματικών προβλημάτων χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, ανάλογα με τη συγκυρία, ανάλογα με τις επιδιώξεις που έχουν οι εμπλεκόμενοι.

Χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις δυο μέτρα και δυο σταθμά, γινόμαστε κριτές και άδικοι ενώ θα έπρεπε να είμαστε αντικειμενικοί και ακριβοδίκαιοι, βάσει των αντικειμενικών στοιχείων.

Αναφέρομαι στο θέμα της διάθεσης χώρου για τραπεζοκαθίσματα στους πεζοδρόμους Αγίας Σοφίας και στη μίσθωση ορισμένων περιπτέρων πολιτισμού-αναψυχής στη νέα παραλία.

Για την Α. Σοφίας αντικειμενικά υπάρχουν και καταστήματα εστίασης. Δεν μπορούμε να τα αφανίσουμε, ούτε να τα αγνοήσουμε.
Οι καθυστερήσεις στη διάθεση κοινοχρήστου χώρου, επιτείνουν τα προβλήματα και δημιουργούνται συνεχόμενα προβλήματα παραβατικότητας.

Η πρόταση καθορισμού ζωνών με ταυτόχρονη εφαρμογή των ψηφισμένων ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο των γενικών κανονιστικών αποφάσεων είναι η ενδεικνυόμενη λύση.

Στο κεντρικό πεζόδρομο τα λίγα καθίσματα τοποθετούνται έτσι ώστε ο κεντρικός άξονας να παραμένει ελεύθερος για την κίνηση των πεζών.

Επιπλέον οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού(Εφορεία πόλης και 4η Νεωτέρων Μνημείων), όπως και η Τροχαία συμφωνούν και προσδιορίζουν σαφώς ότι επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ΜΟΝΟ στα τμήματα των ζωνών τα οποία περιβάλλονται μεταξύ των στοιχείων αστικού εξοπλισμού με ελάχιστο ελεύθερο μήκος 5 μ.

Ακόμα τίθενται αυστηρές προδιαγραφές και περιορισμοί για την διασφάλιση της αισθητικής όπως:
-ελαχιστοποίηση αριθμού στοιχείων αστικού εξοπλισμού
-λιτή μορφή
-ουδέτεροι χρωματισμοί
-τήρηση προδιαγραφών ασφαλείας
-απαγόρευση υπερυψωμένων δαπέδων

Επί της ουσίας προκρίνεται μία λύση, που έχει εγκριθεί από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, είναι εξαιρετικά αυστηρή και περιοριστική, ώστε να διατηρηθεί ο εμπορικός χαρακτήρας της περιοχής.
Άλλωστε οι επιχειρήσεις αναψυχής συμβάλλουν στην ελκυστική λειτουργία του πεζόδρομου, συνοδευτικά στην βασική εμπορική λειτουργία του.

Στο μοτίβο αυτό εφαρμόζονται οι ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ που σχετίζονται με τις τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου και σε γενικές ρυθμίσεις τοποθέτησης εξοπλισμού σε κοινόχρηστους χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
Με αυτά τα δεδομένα η Διεύθυνση εξυπηρέτησης Επιχειρηματία προβαίνει σε επιτόπιο έλεγχο προσδιορισμού του διατιθέμενου χώρου.

Άλλωστε η ίδια λογική βρήκε εφαρμογή και στην περιοχή της πλατείας χρηματιστηρίου, με καθορισμό ζωνών και εφαρμογή των γενικών κανονιστικών αποφάσεων, οι οποίες παρεμπιπτόντως έχουν εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη.

Αυτά είναι τα δεδομένα πλην όμως με την απόρριψη των αποφάσεων του Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη, για λόγους διαδικαστικούς αντιμετωπίζουμε τη μήνη ορισμένων που χρησιμοποιούν τα πάντα αρκεί να αμαυρώσουν τη διοίκηση και να συσκοτίσουν τα πράγματα.

Σε καθεστώς κανονικότητας τέτοιες αποφάσεις είναι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Δήμων και είναι εκτελεστέες.
Εδώ απλές αποφάσεις καθημερινότητας μετατρέπονται σε διατριβή και συνιστούν πεδίο άγονων αντιπαραθέσεων, χωρίς περιεχόμενο. Ήδη χρόνια είναι στο προσκήνιο αυτά τα θέματα, έχει γίνει διαβούλευση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, έχουν εκφραστεί οι πάντες.

Ποιος έχει να αντιτάξει ότι η περιοριστική ρύθμιση για τους πεζοδρόμους της Αγίας Σοφίας και η εκμίσθωση ορισμένων περιπτέρων στη νέα παραλία, με όρους και προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας αντιβαίνουν την συνετή διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας;

Στο Παρίσι η Δήμαρχος αποφασίζει την μετατροπή μεγάλων δρόμων σε ποδηλατόδρομους.

Εδώ για ελάχιστες παρεμβάσεις η πολυπλοκότητα των διαδικασιών, η γραφειοκρατία, οι αντιτιθέμενες αποφάσεις πολλών ελεγκτικών μηχανισμών σφίγγουν το λαιμό των αυτοδιοικητικών οργάνων, μέχρι ασφυξίας. Και ορισμένοι χαίρονται…

Τα λιγούστρα έφυγαν, ο πεζόδρομος έγινε, οι πολίτες χαίρονται να περπατούν και να κάθονται, όμως ορισμένοι καιροφυλακτούν σε μάχες οπισθοφυλακών χωρίς περιεχόμενο…

* Ο Θανάσης Παππάς είναι αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος