Skip to main content

Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση – Το φαβορί για το ΥΜΑΘ

Στις 13.00 ορκίζεται ο πρωθυπουργός και στις 17.00 θα γίνει η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης - Ποιοι θα στελεχώσουν τα υπουργεία

Έτοιμη από μέρες έχει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις 5 το απόγευμα θα γίνει η ανακοίνωσή της. Στο πλευρό του στη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργών παραμένει ο Γιάννης Μπρατάκος που εκτός της ευθύνης για τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου, θα αποτελεί και τον σύνδεσμο με το κόμμα.

Τρεις θα είναι οι υπουργοί Επικρατείας. Πλην του Άκη Σκέρτσου, με ειδικό ρόλο και διευρυμένες αρμοδιότητες εισέρχεται ο Σταύρος Παπασταύρου, αλλά και ο Μάκης Βορίδης που φέρεται να αναλαμβάνει την εποπτεία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθώς και τις αρμοδιότητες που είχε στην προηγούμενη κυβέρνηση ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Ως υφιστάμενος του κ. Σκέρτσου και σε ρόλο υφυπουργού δεν αποκλείεται να προαχθεί ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη, με αναπληρώτρια τη διπλωμάτη, πρώην πρέσβειρα στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και για εκείνο της Άμυνας του Νίκου Δένδια, με τον Νίκο Χαρδαλιά να παραμένει στη θέση του υφυπουργού, ενώ ακούγεται επίσης και για την ίδια θέση και το όνομα του βουλευτή Έβρου Χρήστου Δερμεντζόπουλου.

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Υγείας, φαίνεται να αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπιδάκη και υφυπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους, ενώ για το Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη, ένα πρόσωπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ιδιαίτερα.

Για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος φαίνεται πως «κλειδώνει» ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ είναι ισχυρή η πιθανότητα να είναι υφυπουργός η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προορίζεται για το υπουργείο Εσωτερικών, με αναπληρωτή τον Θοδωρή Λιβάνιο και στο υπουργείο Παιδείας μετακινείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με τις πληροφορίες να θέλουν τη Δόμνα Μιχαηλίδου υφυπουργό, ενώ για τη θέση του υφυπουργού αγούγεται και το όνομα του Δημήτρη Καιρίδη, που επίσης «παίζε» και για το Μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν αποκλείεται να παραμείνει και η μέχρι πρότινος υφυπουργός Ζέττα Μακρή. Στο υπουργείο Παιδείας εσνωματώνεται πλέον το Αθλητισμού και αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού φέρεται να είναι ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως όλα δείχνουν ο Κωστής Χατζηδάκης θα είναι ο νέος τσάρος της Οικονομίας και θέση αναπληρωτή υπουργού, με υπερενισχυμένες αρμοδιότητες, καθώς θα μεταφερθούν σε αυτό το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός και το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπεται να αναλάβει ο Νίκος Παπαθανάσης, ενώ υφυπουργός για θέματα εμπορίου ακούγεται ο Βασίλης Σπανάκης. Επιπλέον για τη θέση του υφυπουργού, ακούγεται ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, ενώ σήμερα θα κλειδώσει ο υφυπουργός για τα Φορολογικά Έσοδα, με το όνομα του Χάρη Θεοχάρη να ακούγεται, αλλά να μην είναι το μοναδικό.

Στο υπουργείο Εργασίας φέρεται ως επικρατέστερος ο Άδωνις Γεωργιάδης με υφυπουργούς τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη και τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου και στο Υποδομών ακούγεται το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα με υφυπουργούς τον πρόεδρο της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, Νίκο Ταχιάο και τη βουλευτή Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Για το κρίσιμο υπουργείο Ανάπτυξης ακούγεται το όνομα του Κώστα Σκρέκα, ο οποίος θα έχει πιθανόν δύο υφυπουργούς και το ένα όνομα που ακούγεται είναι αυτό της βουλευτή Πιερίας της ΝΔ Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ενώ για  υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επικρατέστεροι φέρονται οι Κώστας Τσιάρας και Λευτέρης Αυγενάκης.

Το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης φαίνεται να περνάει στα χέρια του δήμαρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, που θα πλαισιωθεί από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγονται τα ονόματα του Νότη Μηταράκη και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, με υφυπουργό τον Χρήστο Τραντόπουλο, ενώ νέος υπουργός Ναυτιλίας φέρεται να είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο υπουργείο Τουρισμού μεταβαίνει η Όλγα Κεφαλογιάννη και για τη θέση του υφυπουργού ακούγεται το όνομα της εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενης Έλενας Ράπτη.

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου φαίνεται να εγκαθίσταται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ αμετακίνητη ακούγεται πως είναι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο πρώην υπουργός τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας φαίνεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Για το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης φαβορί φέρεται να είναι ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης -λόγω και της σημειολογίας της καταγωγής του-, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα της βουλευτή Καστοριάς, Μαρίας Αντωνίου, που ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Όσο για το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και Δημογραφικής Πολιτικής, ακούγεται το όνομα της Σοφίας Ζαχαράκη με υφυπουργό τον Γιώργο Σταμάτη.

Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται έντονα το όνομα του Παύλου Μαρινάκη, ο Αλέξης Πατέλης παραμένει διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, η πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου και ο Θάνος Ντόκος σε ρόλο συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Διευθυντής του γραφείου Τύπου ο Δημήτρης Τσιόδρας με αναπληρωτές τους Γιώργο Ευθυμίου και Χρήστο Ζωγράφο, ενώ τη θέση της διατηρεί η διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη.