Skip to main content

Τα τουρκικά ΜΜΕ για τον νέο Έλληνα ΥΠΕΞ – Πώς υποδέχονται την επιλογή Γεραπετρίτη

Ο ανταποκριτής της φιλοκυβερνητικής Hurriyet στην Αθήνα θέτει το ερώτημα αν «θα λειτουργήσει η ‘χημεία’» μεταξύ των νέων ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας

Στο πρόσωπο του νέου υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, επικεντρώνονται τα δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αναφορές στα βιογραφικά του στοιχεία και σε δηλώσεις του στο παρελθόν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο ανταποκριτής της φιλοκυβερνητικής Hurriyet στην Αθήνα, Γιώργος Κιρμπάκης, θέτει το ερώτημα αν «θα λειτουργήσει η ‘χημεία’» μεταξύ των νέων ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας και παρατηρεί ότι τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθέτησαν στη θέση αυτή έμπιστους συνεργάτες τους, που το προηγούμενο διάστημα εργάζονταν στον πολύ στενό κύκλο των συνεργατών τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ευρέως προβαλλόμενες από τα τουρκικά μέσα ως «σκληρές» δηλώσεις Γεραπετρίτη το 2020 καταδεικνύουν, αντιθέτως, εκ μέρους του μετριοπαθή στάση και αποφυγή σκληρής ρητορικής. Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Περιέργεια στην Αθήνα: Θα δουλέψει η ‘χημεία’ του Γιώργου και του Φιντάν;».

Σε άλλο μήκος κύματος, η επίσης φιλοκυβερνητική Milliyet, με τίτλο «Αξέχαστες δηλώσεις από το ‘γεράκι’ Γεραπετρίτη» παρουσιάσει μία «σκληρή» εικόνα του νέου ΥΠΕΞ: «Το όνομα που όρισε [ως νέο ΥΠΕΞ] ο Μητσοτάκης, ο οποίος κάθισε για δεύτερη φορά στον πρωθυπουργικό θώκο, είναι αλησμόνητο για τα αντιτουρκικά σχόλιά του. […] Πρόκειται για ένα από τα πιο κοντινά στον Μητσοτάκη πρόσωπα. Ο 56χρονος νομικός Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης είναι πολιτικός γνωστός για τη ‘γερακίσια’ στάση του στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου η οποία συνεχίζεται με διαλείμματα εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια. […] Το καλοκαίρι του 2020 είπε ότι εφόσον η Τουρκία έστειλε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis στη Μεσόγειο, αυτό παρακολουθείται από το ελληνικό ναυτικό. Εξάλλου, δήλωσε, «είμαστε πλήρως έτοιμοι τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά», γεγονός που οδήγησε την ένταση στα ύψη».

Στον αντιπολιτευόμενο αριστερό ενημερωτικό δικτυακό τόπο Gazete Duvar εκτενής ανταπόκριση του Νικόλαου Στέλγια, υπό τον τίτλο «Εποχή Γεραπετρίτη στο Ελληνικό ΥΠΕΞ», υπογραμμίζει:  «Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δώσει το μήνυμα ότι δεν θα συμβιβαστούμε όσον αφορά τις αρχές της εθνικής μας πολιτικής, ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Αιγαίο».

Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε: «Αυτή τη στιγμή περνάμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, καθώς και γενικής επιθετικότητας από την Τουρκία. Όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία των συμμαχιών στο ευρωπαϊκό πεδίο, ενώ ακόμη και αυτό θεωρείται από την Τουρκία ως επιθετική ενέργεια της Ελλάδας. Η πλήρης εφαρμογή της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου θα συνεχιστεί».

Το δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης Karar έχει τίτλο «Ο προκλητικός Έλληνας υπουργός επιστρέφει στο υπουργικό συμβούλιο» και στο κείμενο που τον συνοδεύει σημειώνεται: «Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είναι γνωστός για τις δηλώσεις του που ανεβάζουν την ένταση στον άξονα Αθήνα – Αγκυρας, είναι ένα από τα ονόματα που ενδιαφέρουν περισσότερο την Τουρκία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υποστήριξε, στα τέλη του 2020, όταν ήταν υπουργός Επικρατείας, ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 μίλια όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

Τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών, μετά την έξοδο του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από το ελληνικό Ναυτικό και ότι «είμαστε πλήρως έτοιμοι τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά» επισημαίνει η αντιπολιτευόμενη κεμαλική εφημερίδα Cumhuriyet σε δημοσίευμα με τίτλο «Η προσοχή της Άγκυρας στους νέους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας».

Πηγή: ΕΡΤ