Skip to main content

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών: Τέχνη χωρίς σύνορα - Τιμή σε τρεις Δασκάλους

Για πρώτη φορά τρεις σπουδαίοι καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ συνυπάρχουν σε μία έκθεση

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ και ο Σύλλογος Φίλων του Τελλογλείου Ιδρύματος ΑΠΘ, διοργανώνουν τιμητική έκθεση με εκδηλώσεις στους τρεις Δασκάλους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Ομότιμους Καθηγητές Μανόλη Γιανναδάκη, Ξενή Σαχίνη και Γιώργο Τσακίρη.

Για πρώτη φορά συνυπάρχουν και οι τρεις, σε μια μοναδική έκθεση με περίπου εβδομήντα (70) έργα, αντιπροσωπευτικά σχεδόν ολόκληρου του έργου τους.

Με την έκθεση αυτή, κλείνει ένας πολύ σημαντικός κύκλος καθώς και οι τρεις τους υπήρξαν πρωτοπόροι για το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Πιο συγκεκριμένα, ο Μανόλης Γιανναδάκης και ο Ξενής Σαχίνης υπήρξαν οι θεμελιωτές της Κατεύθυνσης της Χαρακτικής, την οποίαν κατέστησαν ισότιμη με τις αντίστοιχες της Ζωγραφικής και της Γλυπτικής, με κόπο και αγώνες. Ο Γιώργος Τσακίρης, με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και με επιρροές από την Arte Povera, είναι ο δημιουργός και πιο διακεκριμένος εκπρόσωπος της Αγροτέχνης και Βιοτέχνης στην Ελλάδα σήμερα.

Image

 


«Δοτικοί συνάδελφοι και φωτισμένοι Δάσκαλοι, δίδαξαν γενεές γενεών νέων καλλιτεχνών με τις γνώσεις τους και το παράδειγμά τους λειτουργώντας την Τέχνη τους ως θρησκεία, με απόλυτη αφοσίωση, όραμα και στόχο» αναφέρει για τους τιμώμενους καλλιτέχνες η Κοσμητόρισσα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, κυρία Στέλλα Λάββα, στο φυλλάδιο της έκθεσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τρεις τιμητικές εκδηλώσεις για τον κάθε ένα καλλιτέχνη (18-20 Σεπτεμβρίου), λεπτομέρειες των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, στις 20:30 και αυτή θα διαρκέσει ως τις 21 Σεπτεμβρίου.