Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής (φωτο+vid)

Το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φιλότεχνοι, αλλά και στελέχη του Ιδρύματος Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Τα έργα του Ζογγολόπουλου ως έργα με μουσικότητα, ήχο, μνήμη, ρυθμό και κίνηση δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο ταιριαστή στέγη να φιλοξενηθούν μέχρι και τον Μάρτιο από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μέσα από μία ιδιαίτερη γλυπτική και ζωγραφική έκθεση που τιμά τον αγαπητό καλλιτέχνη σε μία πόλη που τον στιγμάτισε και την στιγμάτισε.

«Τα έργα, 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, ηχούν σαν μουσική» και καλούν τους Θεσσαλονικείς στο Φουαγιέ του 3ου ορόφου του κτηρίου Μ1 του Οργανισμού να να συνομιλήσουν με τα έργα και να αφουγκραστούν έναν καλλιτέχνη του οποίου η δουλειά ξεκίνησε από πιο δωρική πέρασε σε μία εποχή πιο σύγχρονη.

Στην έκθεση έννοιες όπως η μνήμη, ο χώρος, ο χρόνος, η μουσική και η αρμονία συναντούνται. Πολλά από αυτά διαπραγματεύονται ελληνες και είναι αποστάγματα του ελληνικού κράτους, αποτέλεσμα νοητικών διεργασιών και όχι μόνο εικαστικών. Μάλιστα, πολλά από τα έργα του έχουν μετατραπεί σε τοπόσημα για την πόλη.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου, Βασίλης Γάκης, είπε πως η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να λειτουργήσει το μέγαρο, ενώ υπογράμμισε την πολύ δυνατή σχέση του καλλιτέχνη με την πόλη όπου και εκτίθενται εννέα έργα του. Πρόσθεσε πως αποφάσισαν αύλειος χώρος του Μεγάρου να μεταμορφωθεί σε μία μεγάλη γλυπτοθήκη, λέγοντας πως σύντομα θα υπάρξουν νεότερες πληροφορίες.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, Χρήστος Γαλιλαίας, είπε πως  πρόκειται για μία ιδιαίτερη στιγμή για το Μέγαρο καθώς όλοι μεγαλώσαμε έχοντας μπροστά μας κάποια έργα του, όπως αυτό έξω από τη ΔΕΘ και μετά τις Ομπρέλες. Σε πολλά από τα έργα του Ζογγολόπουλου διακρίνεται η αρμονία όπως και στη μουσική και αυτό είναι πολύ σημαντικό», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε, όπως και ο κ. Γάκης, για τη σημασία συνδυασμού εικαστικών δρώμενων σε έναν χώρο όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, δρ Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, Κατερίνα Κοσκινά, είπε πως ο καλλιτέχνης είναι πάνω από οτιδήποτε. «Η συγκεκριμένη έκθεση είναι προϊόν μίας συνεργασίας μέσα από σχέσης της ίδιας της πόλης με τον Γιώργο Ζογγολόπουλο αλλά και την αγάπη των Θεσσαλονικέων για τον καλλιτέχνη, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960 όπου συστήθηκε με εντάσεις με το έργο του στη ΔΕΘ. Αφορμή αποτέλεσε το φετινό αφιέρωμα στον Ζογγολόπουλο στην ArtThessaloniki». «Όλα του τα έργα έχουν έναν ρυθμό, μία μουσικότητα, έναν ήχο που οφείλεται στην έρευνα του πολυσχιδούς αυτού καλλιτέχνη», είπε.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ανιψιός του Γιώργου Ζογγολόπουλου, κ. Νίκος Θεοδωρίδης,  είπε πως αντίθετα με άλλους καλλιτέχνες της Μοντέρνας Τέχνης ο Ζογγολόπουλος έκανε ένα τεράστιο έργο με μια ομπρέλα. Επίσης, σχολίασε πως ο αναγεννησιακός κορυφαίος αυτός καλλιτέχνης λάτρευε τη μουσική. «Άλλωστε, σε διάφορες αποστροφές του λόγου του, έχει επισημάνει πως «μια μουσική του Σούμαν έχει έναν όγκο ιδιαίτερο. Μια μουσική του Μότσαρτ έχει έναν όγκο διαφανή. Μια μουσική του Μπαχ έχει έναν όγκο μνημειακό. Από την πλαστική πλευρά, όταν βλέπεις ένα έργο με έναν ορισμένο ρυθμό, σε πάει κάπου, ακόμα και ηχητικά αν θέλεις, ερμηνεύεται ενστικτωδώς μέσα σου», πρόσθεσε.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φιλότεχνοι, αλλά και πλήθος κόσμου που λατρεύει το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Η έκθεση, που θα λειτουργήσει έως 31 Μαρτίου, τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία ευγενώς ανέλαβε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του Φουαγιέ του 3ου ορόφου σε εκθεσιακό χώρο.

Στο Μέγαρο Μουσικής το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει από κοντά ορισμένα από τα πλέον γνωστά γλυπτά του καλλιτέχνη, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς του έργου. Γλυπτά που παρουσιάζουν την έννοια του ρυθμού μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών.