Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έξι βαλκανικά Επιμελητήρια ενώνουν δυνάμεις για ενίσχυση του επιχειρείν

Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος με άλλα πέντε Επιμελητήρια των Δυτικών Βαλκανίων.

Τα θεμέλια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας επιχειρούν να θέσουν με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας και τα Επιμελητήρια της Μπάνια Λούκα στη Βοσνία, της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, του Μαυροβουνίου, του Πίροτ στη Σερβία και της Βοϊβοντίνα, επίσης στη Σερβία.

Το MοC προβλέπει μεταξύ άλλων τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και στοχευμένων συμμετοχών σε κλαδικές εκθέσεις σε συνεννόηση και με τη ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε συνάντηση των επιμελητηρίων που συνυπογράφουν το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo, για την ανταλλαγή απόψεων και την εξεύρεση διαύλων επικοινωνίας. Επιπρόσθετα σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας του στη Σερβία το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας, αναμένεται να ανοίξει γραφείο στη γειτονική μας χώρα. Οι δράσεις των έξι επιμελητηρίων αναμένεται να αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά από τον Απρίλιο.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Κώστας Γεωργάκος στο Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράμμισε πως «η συνεργασία με τα συγκεκριμένα Επιμελητήρια κτίζεται τα τελευταία έξι χρόνια. Πλέον μετά τη δύσκολη διετία της πανδημίας, μπαίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο».

Η υπογραφή του MοC έγινε υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εσωτερικών /ΥΜΑΘ, Σταύρου Καλαφάτη ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη της κυβέρνησης προς τον επιμελητηριακό θεσμό καθώς όπως είπε, χαρακτηριστικά, αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης. «Τα επιμελητήρια μπορούν να δημιουργήσουν νέες προοπτικές. Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να επανατοποθετηθεί στην ευρύτερη γειτονιά μας, στο χάρτη του μέλλοντος μας», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτικές και φιλοεπενδυτικό πρόσημο.

Στόχος 1 εκατ. Σέρβοι το 2022 στην Ελλάδα

Εκ μέρους των σερβικών Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοϊβοντίνας Bosco Vucurevic υπογράμμισε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με τα Επιμελητήρια να είναι αυτά που θα ενισχύσουν τη διασυνοριακή συνεργασία, των επιχειρήσεων μελών τους με επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. «Είναι ένα νέο ξεκίνημα μετά από δύο χρόνια πανδημίας» ανέφερε ο κ. Vucurevic.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2022 τη χώρα μας αναμένεται να επισκεφτούν τουλάχιστον 1 εκατ. Σέρβοι τουρίστες, με το 90% αυτών να κάνουν τις διακοπές τους στη Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας στη χώρα μας περί το 1 δισ. ευρώ.