Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χωρίς απρόοπτα οι φοιτητικές εκλογές σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ (φωτο)

Παρόμοια με πέρυσι η συμμετοχή - Η εικόνα σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Τετάρτης οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να ψηφίσουν τους αντιπροσώπους τους στις φοιτητικές εκλογές.

Οι κάλπες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άνοιξαν λίγο μετά τις 8:00 και αναμένεται να κλείσουν λίγο μετά τις 20:00, ενώ σε κάποιες σχολές, όπως για παράδειγμα στη Σχολή Θετικών Επιστημών, αναμένεται να κλείσουν στις 21:00, καθώς άργησαν να ανοίξουν. Οι φοιτητές των 41 τμημάτων προσέρχονται στις εκλογές με παρόμοια δυναμική με πέρυσι ενώ περισσότεροι είναι φέτος οι πρωτοετείς που επιλέγουν να ψηφίσουν. Όπως είπαν στη Voria.gr φοιτητές, η κίνηση κορυφώνεται τις μεσημεριανές ώρες και το απόγευμα.

Στις εκλογές συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δυνάμεις των ΕΑΑΚ, είτε ως ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ είτε ως ΕΑΑΚ, Αγωνιστικές Κινήσεις, το ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών και άλλες.

Κάλπες έχουν στηθεί σε κάθε σχολή ενώ σε ορισμένες σχολές υπάρχουν περισσότερες από μία ανάλογα το μέγεθος της Σχολής. Στη Νομική, για παράδειγμα, υπάρχει μία κάλπη για κάθε έτος.

Αντίστοιχο είναι και το σκηνικό και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπου έχουν στηθεί οκτώ κάλπες -βέβαια εκεί υπάρχει ενιαίος σύλλογος, σε αντίθεση με το ΑΠΘ που το κάθε τμήμα έχει τον δικό της. Μέχρι στιγμής -στο μέσο περίπου της διαδικασίας- προσήλθαν πάνω από 800 άτομα για να ψηφίσουν, ενώ η κίνηση εκτιμάται πως κινείται σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι. Τότε είχαν προσέλθει συνολικά 1.500 φοιτητές.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις και ανακοινώσεις των πανεπιστημίων σήμερα δεν πραγματοποιούνται μαθήματα καθώς οι φοιτητές καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους

Για μπορέσει να ψηφίσει κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια στις Φοιτητικές Εκλογές 2023 πρέπει να έχει μαζί του και να επιδείξει στην εφορευτική επιτροπή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Απαγορεύεται να ψηφίσει φοιτητής με την επίδειξη πάσο ή φοιτητικής ταυτότητας μόνο (αυτό καθορίζεται από τον κάθε Φ.Σ. ξεχωριστά).

Φοιτητής χωρίς αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, επιτρέπεται να ψηφίσει με βεβαίωση από την γραμματεία του τμήματος, ύστερα από έλεγχο της καρτέλας του φοιτητή στις Γραμματείες.

Πού ψηφίζουν οι φοιτητές

Οι αίθουσες-εκλογικά κέντρα, όπου λαμβάνουν χώρα οι φοιτητικές εκλογές, ανακοινώνονται από το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου δύο μέρες περίπου πριν τις φοιτητικές εκλογές.