Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η πιο πρωτοποριακή και η πρώτη ψηφιακή έκθεση για τον Σαλβαντόρ Νταλί έρχεται τον Μάρτιο

Από τις 29 Μαρτίου και για ένα τρίμηνο στην Αποθήκη Γ΄ στο λιμάνι το εικαστικό γεγονός για το οποίο μιλάει όλη η Ευρώπη

Η πιο πρωτοποριακή έκθεση για τη ζωή και το έργο του Σαλβαντόρ Νταλί και μια από τις πρώτες ψηφιακές εκθέσεις τέχνης στον κόσμο, που χρησιμοποιεί τις δυνατότητες VR με έναν εντελώς νέο τρόπο, έρχεται στη Θεσσαλονίκη.

Το συναρπαστικό ταξίδι στην πορεία ενός από τους πιο σπουδαίους και εκκεντρικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, ξεκινά στις 29 Μαρτίου στην Αποθήκη Γ΄ στο λιμάνι και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουνίου.

Η έκθεση Dalì Cybernetics:The Immersive Experience προσφέρει μια περιήγηση στα πιο διάσημα έργα του από μια εντελώς νέα οπτική. Το ποιητικό και ονειρικό σύμπαν του Νταλί συναντά προβολές μεγάλου σχήματος, διαδραστικές εγκαταστάσεις, ολογράμματα, εικονική πραγματικότητα και τεχνητή νοημοσύνη.

Πρόκειται για μια εμβυθιστική εμπειρία επόμενης γενιάς παράλληλων συμπάντων, κβαντικής φυσικής, τέταρτης διάστασης, ιερής γεωμετρίας ή αλληλουχίας DNA που επιχειρεί να ερμηνεύσει τον Νταλί μέσα από τα έργα.

Image

 

Είναι μια έκθεση metaverse, που δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να μπει στο μετασύμπαν. Κι ενώ βρισκόμαστε στο 2023 είναι σαν να ταξιδεύουμε 3023.

Η μεγάλη έκθεση για την οποία έχουν γραφεί διθυραμβικές κριτικές, για τον τρόπο παρουσίασής της, στη Βαρκελώνη, στο Λονδίνο, στην Κοπεγχάγη, έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς για τη φουτουριστική προσέγγισή της, μέσω της οποίας αποτείνεται φόρος τιμής στον σπουδαίο Καταλανό εικαστικό.

Τα έργα τέχνης του σουρεαλιστή ζωγράφου έχουν μια εντελώς ψηφιακή επεξεργασία 360 μοιρών, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως τρισδιάστατα γυαλιά, προβολές από το δάπεδο μέχρι την οροφή και μουσική για να ζωντανέψουν τα έργα του.

Το VR metaverse είναι μια εμπειρία 15 λεπτών μέσα στην έκθεση, όπου ο επισκέπτης φοράει γυαλία VR και κυριολεκτικά διεισδύει στον κόσμο του Σαλβαντόρ Νταλί, έχοντας την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με τα έργα τέχνης.

Μέσα σε περιβάλλον απόλυτης απελευθέρωσης νιώθει σαν να βρίσκεται στην έρημο, τη θάλασσα και το διάστημα. Ο κόσμος που δημιουργείται από υπολογιστή είναι τόσο ρεαλιστικός, ώστε στοιχεία των πιο εμβληματικών έργων του Νταλί, όπως τα μυρμήγκια και οι ελέφαντες, είναι σαν να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και μπορεί να τα αγγίξει.