Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαζικές οι μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας – «Ως εδώ» λέει η ΕΝΙΘ

Τους κινδύνους για ασθενείς και γιατρούς που εγκυμονεί η πρακτική των υγειονομικών αρχών για την κάλυψη των οργανικών κενών τόνισαν οι νοσοκομειακοί

Μορφή χιονοστιβάδας καταγγέλλει η ΕΝΙΘ ότι έχουν πλέον πάρει οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε άλλες υγειονομικές μονάδες της πόλης, αλλά κυρίως της περιφέρειας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε διάφορες ειδικότητες.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για μπαλώματα που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα των οργανικών κενών, αλλά εξουθενώνουν τους γιατρούς, ωθώντας τους να φύγουν από το ΕΣΥ και παράλληλα εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία της πόλης, όπου εκ των πραγμάτων δημιουργούνται κενά.

Γιατροί, κυρίως αναισθησιολόγοι και παθολόγοι, αλλά και από άλλες ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι και ακτινολόγοι, καλούνται αιφνιδιαστικά να μεταβούν για μία ή και για 15 μέρες σε νοσοκομεία της επαρχίας, πρωτίστως σε Σέρρες, Δράμα και Ξάνθη, που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις, αλλά και σε μονάδες όλης της Βόρειας Ελλάδας, σε Πολύγυρο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Κιλκίς, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Μάλιστα, ως έξοδα δικαιολογούνται μόνο τα αντίτιμα του εισιτηρίου των ΚΤΕΛ, τα οποία συχνά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν, γιατί το πρώτο δρομολόγιο φτάνει μετά την έναρξη της εφημερίας, ενώ για πολυήμερες διαμονές πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι το ξενοδοχείο, για να πάρουν τα χρήματα τρεις μήνες αργότερα.

Το πρόβλημα παρέθεσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου μέλη του δ.σ. της ΕΝΙΘ, αλλά και γιατροί που έχουν κληθεί να μετακινηθούν. Μεταξύ αυτών ο Παναγιώτης Κολλάρας, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Α΄Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, ο οποίος έλαβε εντολή να πάει στη Δράμα. «Ήταν μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, 24ωρη εφημερία με έναν ειδικευόμενο, στην οποία είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει κανείς. Είχαμε 10 εισαγωγές covid και 20 από την εφημερία και ήμασταν με δύο ειδικευόμενους για 40 ασθενείς. Είναι μια κατάσταση καρκινοματώδης. Κινδυνεύουν ασθενείς όταν έχεις τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας. Και οι γιατροί κινδυνεύουν. Όχι δεν θα το κάνουμε – δεν θα διακινδυνεύσουμε υγεία ασθενών και τη δική μας», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Ισιδώρα Μπακαΐμη – παθολόγος λοιμωξιολόγος στο ΑΧΕΠΑ, σημείωσε ότι στις δύο παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου υπηρετούν 8 παθολόγοι του ΕΣΥ, εκ των οποίων η μία έχει αναρρωτική και ο αριθμός των εισαγωγών στην εφημερία είναι 80 ασθενείς σε κάθε παθολογική. «Από αυτούς πρέπει να μετακινηθούν κάποιοι σε Δράμα και Ξάνθη. Ο μετακινούμενος γιατρός 150 ή 200 χλμ από την έδρα του, πάει ήδη κουρασμένος για να ξεκινήσει 24ωρη εφημερία κι αυτός ο εξουθενωμένος άνθρωπος πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του. Και φυσικά αποδυναμώνονται τα δικά μας νοσοκομεία. Γιατρός μετακινήθηκε σήμερα στην Ξάνθη ενώ είχε εφημερία το νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά.

Για αποδυνάμωση του ΕΣΥ, τη στιγμή που ο ΠΟΥ προειδοποιεί για νέα πανδημία την επόμενη τετραετία έκανε λόγο η Χριστίνα Κυδώνα διευθύντρια ΕΣΥ στη Δ’ πανεπιστημιακή κλινική του Ιπποκράτειου. «Οι γιατροί του ΕΣΥ σκοτώθηκαν στα 4 κύματα πανδημίας. Τέσσερα χρόνια μετά η Πολιτεία μας φέρεται ως μετακινούμενους νομάδες και μας λέει ότι έχουμε καθήκον να καλύψουμε και την επαρχία. Θα μπορούσαμε να πάμε όπου θέλουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο λόγος που μένουμε στο ΕΣΥ είναι γιατί αγαπάμε τη δουλειά μας και η ιατρική μας ιδιότητα εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο εκεί. Μπήκαμε γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο. Μας φέρονται σαν να είμαστε σκουπίδια», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως οι γιατροί που μετακινούνται δεν γνωρίζουν τους ασθενείς, οι οποίοι είναι πολύπλοκες περιπτώσεις.

«Μιλάμε για brain gain και κάνουμε brain drain σε αυτούς που είναι μέσα», είπε η Μάρθα Αποστολοπούλου, επιμελήτρια Α’ στον Άγιο Παύλο, νοσοκομείο από το οποίο δύο γιατροί κλήθηκαν να μετακινηθούν για δέκα ημέρες και η ίδια για δέκα ημέρες.

Για κατάρρευση του νοσοκομείου Σερρών έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΝΙΣ, Βαγγέλης Παπαμιχάλης. Όπως είπε, υπήρχαν εννέα παθολόγοι και ήδη μία παραιτήθηκε, οι δύο διευθυντές ζητούν άδειες για πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ άλλοι τρεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν. «Έχει κλείσει η ουρολογική, το αναισθησιολογικό απαξιώθηκε, καθώς έμεινε με δύο άτομα και φυσικά γιατροί δεν έρχονται λόγω των άθλιων συνθηκών και των μισθών», επισήμανε.

«Και υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας και διαμορφώνονται επικίνδυνες συνθήκες για ασθενείς και γιατρούς. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν είναι λύση αυτό που ανακοινώθηκε για το δικαίωμα των γιατρών να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικό να λέγεται από την κυβέρνηση ότι οι γιατροί δεν πηγαίνουν να δουλέψουν στο ΕΣΥ, όταν οι προκηρύξεις γίνονται για μικρό αριθμό προσλήψεων, που δεν πρόκειται να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίες, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΕΝΙΘ, Βασίλης Τσάπας, επισήμανε πως οι μετακινήσεις καλύπτουν τακτικές και όχι έκτακτες ανάγκες και πως με την τακτική της κυβέρνησης δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί το πρόβλημα. «Δεν είναι λύση ούτε καν μπάλωμα. Αντιθέτως μεγεθύνει το πρόβλημα, γιατί ανοίγει τρύπα π.χ. στο ΑΧΕΠΑ, καθώς μετά από 6 μήνες μετακινήσεων οι γιατροί τα παρατούν και φεύγουν», τόνισε. Παράλληλα, όπως είπε, η πρακτική αυτή εκθέτει την κοινωνία σε ιατρικό κίνδυνο, αλλά και τους γιατρούς σε ποινικό κίνδυνο.

Η ΕΝΙΘ έχει προκηρύξει για αύριο τετράωρη στάση εργασίας, ενώ θα προχωρήσει και σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 4ης ΥΠΕ. Η ένωση, εξάλλου, διερευνά και τις νομικές οδούς, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις.