Skip to main content

Το μωσαϊκό των πολιτισμών της αέναης Θεσσαλονίκης μέσα σε ένα λεύκωμα 225 σελίδων

Εικόνες και στιγμές από την πορεία της πόλης ανά τους αιώνες ξεπηδούν μέσα από το λεύκωμα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης - «Μια πόλη γεμάτη, φωτεινή, που τη χαίρονται οι πάντες, αλλά η ίδια δεν χαίρεται τον εαυτό της»

Στιγμές, γνωστές ή και λιγότερο, της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης αυτόφωτης, «σπαρμένης» με ιστορίες και περιπέτειες, παρουσιάζονται στο λεύκωμα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης: «Μωσαϊκό Πολιτισμών» .

Η επίσημη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Philoxenia, που κλείνει σήμερα τις πύλες της, από την αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Βούλα Πατουλίδου, ενώ για το λεύκωμα μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.

Στις 225 σελίδες του λευκώματος αναδεικνύεται το πολύμορφο, πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό της Θεσσαλονίκης που γοητεύει τους επισκέπτες της, καθώς αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη μητροπολιτική πόλη με μακραίωνη ιστορία, αδιάλειπτης ζωής αιώνων, όπως είπε κατά την ομιλία της η κ. Πατουλίδου. «Κάθε περίοδός της είναι σπαρμένη με περιπέτειες, είναι η πόλη των αντιθέσεων και των αντιφάσεων, μια πόλη που γεύτηκε το διαφορετικό, μια πόλη που αποπνέει μυστήριο και σε προσκαλεί να την εξερευνήσεις» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης, λέγοντας γλαφυρά πως «το λεύκωμα φυλάκισε στιγμές της πόλης και τις παρουσιάζει».

Στο λεύκωμα ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει εικόνες από εντυπωσιακά μνημεία, πολύτιμα στολίδια της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς από την αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια έως και σήμερα, που βρίσκονται σε μια πόλη-σταυροδρόμι των πολιτισμών η οποία μετασχηματίστηκε πολλές φορές ανά τους αιώνες.

Για ένα λεύκωμα ισορροπημένο και ενδιαφέρον έκανε λόγο η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της πόλης από τον 4ο αιώνα, οπότε και έγινε ισχυρό κέντρο μεγάλων αυτοκρατοριών, αρχικά της Ρωμαϊκής, μετέπειτα της Βυζαντινής και αργότερα της Οθωμανικής. «Η Θεσσαλονίκη όπως και όλες οι πόλεις που βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω της θέσης τους έζησε πολλά, αλλάζοντας πρόσωπο αρκετές φορές, χάνοντας μεγάλο αριθμό πληθυσμών και ανανεώνοντάς τον με εισροές νέων πληθυσμών, όπως των Εβραίων από την Ισπανία αλλά και των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία» σημείωσε η κ. Ευθυμίου, τονίζοντας πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί «μια σύγκλιση των πάντων, διαθέτει πολλά μουσεία, δεκάδες μνημεία, ανώτατες σχολές, ερευνητικά κέντρα, έχει επενδύσει στον πολιτισμό».

Αναφερόμενη στη Θεσσαλονίκη τού σήμερα, η κ. Ευθυμίου σημείωσε πως είναι «μια πόλη γεμάτη, φωτεινή, που τη χαίρονται οι πάντες, ωστόσο η ίδια δεν χαίρεται τον εαυτό της».

Όπως είπε «δεν χρειάζεται γκρίνια, χρειάζεται αυτοπεποίθηση, κανείς δεν αδικεί τη Θεσσαλονίκη, όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κ. Ευθυμίου είπε με νόημα: «Αν δεν ξέρεις ποιο είναι το λιμάνι που θέλεις τότε δεν θα το βρεις...».