Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μέχρι κι ο Καραγκιόζης πήρε ρόλο στη Βραδιά του Ερευνητή του ΕΚΕΤΑ (φωτο)

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων και μικρών που ήθελαν να δουν από κοντά την έκθεση τεχνολογιών

Με δυναμικό τρόπο επέστρεψε η «Βραδιά του Ερευνητή» μια διαδραστική έκθεση τεχνολογιών που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας με στόχο το ευρύ κοινό να γνωρίζει από κοντά πρακτικές εφαρμογές της έρευνας και της καινοτομίας, που σχεδιάζουν επιστήμονες και ερευνητές, έτσι ώστε αυτό που φαντάζει ως επιστημονική φαντασία να μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το απόγευμα ως το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων και μικρών που ήθελαν να δουν από κοντά ρομποτικούς βοηθούς, αλλά και έξυπνα λειτουργικά συστήματα για την επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων, την λεπτομερή χαρτογράφηση μιας περιοχής, την πρόβλεψη βλαβών σε μηχανές και κατασκευές, την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, καθώς επίσης συστήματα και γυαλιά ανίχνευσης κόπωσης οδηγών σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την πλατφόρμα RideSafeUM, μία προηγμένη τεχνολογική λύση για την ασφαλή μικροκινητικότητα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδραστικά πειράματα και παρατηρήσεις φαινομένων, εργαστήρια ρομποτικής και ψηφιακής μάθησης, και πληθώρα καλλιτεχνικών δρώμενων.

Από τον Καραγκιόζη σε ρόλο εξερευνητή μέχρι τη ζωντανή δημιουργία graffiti και από την έκθεση φωτογραφίας ερευνητών του ΕΚΕΤΑ μέχρι τους ιπτάμενους χορευτές, η φετινή Βραδιά του Ερευνητή θα είναι μία έκρηξη θετικής ενέργειας.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογική Ανάπτυξης, πέραν της διοργάνωσης της εκδήλωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συντονίζει σε συνεργασία με τους τοπικούς διοργανωτές και τις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή», στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Ηράκλειο (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Ρέθυμνο (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).

Παράλληλα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης διοργανώνει και συντονίζει το Chat Lab, μία σειρά διαδικτυακών συζητήσεων, που φέρνουν σε επικοινωνία τους ερευνητές με το ευρύτερο κοινό. Στόχο αποτελεί η ενημέρωση και κατανόηση από πλευράς του κοινού διαφόρων επιστημονικών ζητημάτων που θα τεθούν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συνομιλίας.  

Οι πύλες της έρευνας στο Μέγαρο Μουσικής θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 10 το βράδυ.