Skip to main content

Τηλεδιάσκεψη με Στυλιανίδη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Σποράδες - Στο παιχνίδι και το Βόρειο Αιγαίο

Το κοινό αίτημα τριών περιφερειαρχών και δημάρχων προς το υπουργείο Οικονομικών - «Πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση για να μην κάνουμε κάθε χρόνο συσκέψεις επί συσκέψεων την τελευταία στιγμή»

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες. Σήμερα πραγματοποιήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από Θεσσαλονίκη, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έλαβαν τη δέσμευση του κ. Στυλιανίδη ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε και φέτος το καλοκαίρι να συνδεθεί η Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν εξευρεθεί οι πιστώσεις – χρηματικά υπόλοιπα από διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομίας για την  επιδότηση των άγονων γραμμών του Νοτίου Αιγαίου. Ωστόσο, απαιτείται μια ρύθμιση – λογιστική - για να αξιοποιηθούν τα ποσά αυτά για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα τρία νησιά των Σποράδων.

Σε μια προσπάθεια να... τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να μην επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το ίδιο πρόβλημα, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μπουν στο παιχνίδια και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και να πάρουν κι αυτά μέρος από τα αδιάθετα ποσά. Μάλιστα, αναμένεται να σταλεί σταλεί ένα κοινό αίτημα των τριών περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου και των δημάρχων προς το υπουργείο Οικονομικών που χειρίζεται τους διαγωνισμούς για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκτός από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης και οι τρεις δήμαρχοι Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Image

 

Σημειώνεται πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είχε επικοινωνήσει αρχές του μήνα με τον κ. Στυλιανίδη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχει επαφές σε κάθε επίπεδο, ασκώντας πιέσεις για την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

«Εμείς ως δήμος εκφράσαμε την έντονη επιθυμία μας, επιχειρηματολογώντας σχετικά, που επιβάλλεται να συνδεθεί η Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες. Θα συμβάλουμε όπως μπορούμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια», τόνισε στη Voria.gr ο κ. Γάκης. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, ασκώντας πιέσεις για να προχωρήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης, «αποφασίστηκε να σταλεί προς το υπουργείο Οικονομικών το κοινό αίτημα των τριών περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου, καθώς και των δημάρχων που εμπλέκονται στο θέμα, έτσι ώστε να αρθούν οι δυσκολίες και να εξευρεθεί λύση». «Πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση για να μην κάνουμε κάθε χρόνο συσκέψεις επί συσκέψεων την τελευταία στιγμή», ανέφερε ο κ. Περίσσης.

Εκτιμάται ότι εάν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες από τα δύο υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας για τα αδιάθετα ποσά, θα μπορέσει να γίνουν οι προετοιμασίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και να ξεκινήσει η γραμμή τους καλοκαιρινούς μήνες.