Skip to main content

Το ΔΝΤ στην πόρτα εξόδου του ελληνικού προγράμματος

Οι πληροφορίες που έρχονται από πηγές που βρίσκονται σε γνώση των παρασκηνίων και των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα φύγει τελικώς από το ελληνικό πρόγραμμα και το πιθανότερο είναι πως αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο και πιθανότατα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται από πηγές που βρίσκονται σε γνώση των παρασκηνίων και των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παραπάνω συμφωνία, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, είναι μεν άτυπη, αλλά είναι οριστική και την εκμυστηρεύθηκε κορυφαία πηγή (όχι ελληνική), που δεν επιδέχεται διάψευσης, σε πηγαδάκι πρόσφατα, περίπου ως δεδομένη.

Μια μικρή πιθανότητα ανατροπής της υπάρχει μόνο, αν ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών προβάλλει ένσταση. Ωστόσο – σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή – και πάλι το ενδεχόμενο είναι πολύ μικρό. Κι αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα πάρει το συγκεκριμένο υπουργείο το κόμμα των Φιλελευθέρων, αλλά και αν το κάνει την υψηλή εποπτεία της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας θα διατηρήσει η καγκελάριος Μέρκελ.

Αν όλα πάνε με βάση την παραπάνω συμφωνία, τότε το ΔΝΤ, από τον Φεβρουάριο και μετά, θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος μόνο από τη θέση του συμβούλου – παρατηρητή.

Από την Ουάσιγκτον μεταδίδουν ότι «αν χρειασθεί το ΔΝΤ να μείνει στην Ελλάδα βάζοντας και λεφτά, τότε από τον Μάρτιο και μετά θα δείτε το πραγματικά πολύ σκληρό πρόσωπο του Ταμείου».