Skip to main content

Βαρουφάκης: Ούτε ο Θεός δεν θα εφάρμοζε επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις

«Φυσικά και κάναμε λάθη», υποστήριξε στο Focus ο πρώην ΥΠΟΙΚ - «Η πλειοψηφία του Eurogroup δεν ήθελε έντιμη συμφωνία» - «Κακοσχεδιασμένη» η Ευρωζώνη

Στην παραδοχή πως «φυσικά και κάναμε λάθη», προέβη ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus, αναλύοντας το έργο του στην εξάμηνη παρουσία του στο κυβερνητικό σχήμα.

«Και φυσικά κάναμε λάθη. όποιος σας είπε ότι έγιναν όλα σωστά κατά την διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων, είναι ένας πραγματικά επικίνδυνος άνθρωπος. Όμως το αποτέλεσμα που έχουμε, αυτή η καταστροφή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την χώρα μας. Δυστυχώς η πλειοψηφία του Eurogroup δεν ήθελε μία έντιμη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Έπρεπε είτε να ταπεινωθεί η ελληνική κυβέρνηση είτε να ανατραπεί, αυτό ήταν το σχέδιο», επισήμανε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος, μάλιστα, δέχθηκε να βγάλει μία selfie με τη Γερμανίδα δημοσιογράφο, Φιλίν Λίτσμαν, εκτίμησε πως το πρόγραμμα διάσωσης είναι έγκλημα κατά των Γερμανών φορολογούμενων.

«Ανέκαθεν πίστευα ότι οι κανόνες δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την μακροοικονομική πραγματικότητα», σημείωσε ο ίδιος, ενώ, αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν κληθεί να εφαρμόσει οι Έλληνες, υποστήριξε πως «ακόμη κι αν ο Θεός με τους αγγέλους κατέβαιναν στην γη για να αναλάβουν την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην γίνουν λάθη - επειδή ο Θεός δεν κάνει λάθη- ακόμα και αυτοί δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν να επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων».

Ο ίδιος εκτιμά πως η Ευρωζώνη «είναι κακοσχεδιασμένη», εξηγώντας ότι «αυτό καθίσταται σαφές από το ότι υπάρχει κρίση».

Ερωτηθείς, δε, αν θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν εχθρικά τους Έλληνες, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι είναι εχθρικοί με την Ελλάδα. Νομίζω ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν κατάματα την πραγματικότητα, ότι δηλαδή, η Ευρωζώνη έχει κάνει θεμελιώδη λάθη».

Σχολιάζοντας, τέλος, τα προβλήματα της χώρας, ο πρώην ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως «στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, όπως η φοροδιαφυγή, η χαμηλή παραγωγικότητα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, προβλήματα για τα οποία θα έπρεπε πρώτη η χώρα μας να λάβει ένα πακέτο βοήθειας. Όχι όμως γιατί το επιθυμούν οι Έλληνες αλλά επειδή το θέλουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δανειστές. Kι όλα τα χρήματα πήγαν σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες».