Skip to main content

Βραβείο στο Παρατηρητήριο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για τη διάβρωση ακτών

Το Best City Awards 2020 βράβευσε το Παρατηρητήριο ως μια από τις σημαντικότερες δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ως μια από τις σημαντικότερες δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας βραβεύτηκε το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη και Διαχείριση του Κινδύνου της Διάβρωσης των Ακτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από το θεσμό των Best City Awards 2020.

Το φαινόμενο της διάβρωσης απειλεί την παράκτια ζώνη της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχουν εντοπιστεί πολλά σημεία με εμφανή σημάδια τρωτότητας. Το Παρατηρητήριο για πρώτη φορά και με επιστημονικό τρόπο καταγράφει το πρόβλημα, εντοπίζει τα προβληματικά σημεία στην ακτογραμμή και προκρίνει τρόπους αντιμετώπισής του.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Παρατηρητήριο καταγράφει όλα τα δεδομένα της διάβρωσης στις ακτές της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνει τις περιοχές με τα σημαντικότερα προβλήματα και αναπτύσσει εξειδικευμένα μοντέλα και στρατηγικές διαχείρισης του προβλήματος και ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες στη χώρα, που με σειρά πρωτοβουλιών, επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, με αρνητικές επιπτώσεις, στο περιβάλλον, στην κοινωνική και οικονομική ζωή χιλιάδων πολιτών. Η διάβρωση των ακτών που επιταχύνθηκε από την κλιματική αλλαγή, απειλεί επενδύσεις, κατοικίες, τον τουρισμό και τους παράκτιους οικισμούς. Με το Παρατηρητήριο παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του προβλήματος και χαράσσουμε τις αναγκαίες στρατηγικές και τα έργα για να το αντιμετωπίσουμε, με τρόπο εστιασμένο στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του. Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε την αλλοίωση του παράκτιου μετώπου της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι πηγή ζωής και πλούτου και αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, «για πρώτη φορά στα χρονικά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σύστημα υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών με στόχο στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης και τρωτότητας των παράκτιων ζωνών στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το Παρατηρητήριο έρχεται επίσης να υπηρετήσει τις ανάγκες για ευρεία αξιοποίηση της Γεωγραφικής Βάσης Δεδομένων, είτε από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση για το σχεδιασμό των απαιτούμενων έργων θωράκισης της ακτογραμμής, είτε για την ενημέρωση του κοινού, είτε για τη δημιουργία νέων ψηφιακών χαρτογραφικών προϊόντων. Το βραβείο των Best City Awards 2020, είναι μια πολύ τιμητική αναγνώριση και συνάμα ουσιαστική επιβεβαίωση των προσπαθειών μας να θωρακίσουμε τον τόπο μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, εξασφαλίζοντας ασφάλεια, υψηλό βιοτικό επίπεδο στους πολίτες και αειφορία».

Η παράκτια ζώνη συνιστά ιδιαίτερη γεωμορφολογική ενότητα και λειτουργεί ως ένα πολύπλοκο και εύθραυστο σύστημα φυσικών και ανθρωπογενών μεταβλητών, απαιτώντας ιδιαίτερη μεταχείριση. Η προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις παράκτιες περιοχές αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής και κατ' επέκταση εθνικής πολιτικής. Στην Ελλάδα ο κυριότερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι το φαινόμενο της διάβρωσης, επιπτώσεις της οποίας έχουν αναφερθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεδομένης της εκτεταμένης παράκτιας ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο του Παρατηρητηρίου επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της διάβρωσης των ακτών μέσω δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης Γης και επιτόπιες παρατηρήσεις, που αφορούν στις ιδιότητες του ωκεάνιου νερού, της τοπογραφίας, της βαθυμετρίας, των τεχνητών κατασκευών, των φυσικών οικοτόπων και των ακτών.

Σκοπός του έργου, είναι η υποστήριξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των παράκτιων ζωνών της Κεντρικής Μακεδονίας και επέμβασης με συγκεκριμένα έργα στα προβληματικά σημεία.