Skip to main content

Προσφυγικό: Κατασκευάζουν «δομή – τέρας» στη δυτική Θεσσαλονίκη;

Ερώτηση του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Αρβανιτίδη, για τη «φαραωνική δομή φιλοξενίας» δίπλα στη Softex.

Φόβους για τη δημιουργία τεράστιας δομής φιλοξενίας προσφύγων δίπλα στο πρώην εργοστάσιο της Softex στη δυτική Θεσσαλονίκη εκφράζει ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, με ερώτησή του στη Βουλή.

Ο κ. Αρβανιτίδης, μιλώντας στη Voria.gr επισήμανε πως δεν μπορεί να κατανοήσει τις αποκαλύψεις του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοψής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέα Βουδούρη για «φαραωνικά σχέδια δημιουργίας δομής φιλοξενίας δίπλα από το πρώην εργοστάσιο της SOFTEX στη δυτική Θεσσαλονίκη».

Όπως δήλωσε, «την ώρα που μιλάμε για μια διαδικασία αναλογικού επιμερισμού του προσφυγικού πληθυσμού, που έχει εγκλωβιστεί, σε όλη τη χώρα και για αποσυμφόρηση της Κεντρικής Μακεδονίας, που φιλοξενεί τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες, η κυβέρνηση 'κρυφά' σχεδιάζει φαραωνικές δομές στη δυτική Θεσσαλονίκη; Είναι απαράδεκτο, γι' αυτό και ζήτησα να ενημερωθώ επισήμως, μέσω της Βουλής».

Ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό πού εξυπηρετεί όλο αυτό, από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση έχει δημοσίως αποδεχτεί ότι χρειάζονται πιο μικρά και με καλύτερες υποδομές κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και μάλιστα σε όλη τη χώρα κι όχι σε ένα σημείο. Λειτουργικά είναι δεδομένο ότι τα μικρά και αξιοπρεπή κέντρα μπορούν να παρέχουν καλύτερη φιλοξενία στους πρόσφυγες, αλλά και να συμβάλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών σχέσεων».

Στην ερώτησή του ο κ. Αρβανιτίδης ζητά επίσημη απάντηση για το αν το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται τέτοιο σχέδιο, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για δυσανάλογη επιβάρυνση της Βόρειας Ελλάδας με τη διαχείριση του προσφυγικού και έλλειψη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης.

«Εάν οι πληροφορίες αυτές (σ.σ. του κ. Βουδούρη) επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για έναν ακόμα αιφνιδιασμό της τοπικής κοινωνίας. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση κινείται χωρίς οργανωμένο σχέδιο, χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που εδώ και καιρό έχουν καταθέσει τα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης. Η ανεξήγητη επιλογή της κυβέρνησης να επιβαρύνει διαρκώς και δυσανάλογα τη Βόρεια Ελλάδα με τη διαχείριση του προσφυγικού, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα τόσο στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες όσο και στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες καλούνται να συμβάλουν στη υλοποίηση ενός ανύπαρκτου σχεδίου απλά και μόνο κάνοντας υπομονή», υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο κ. Αρβανιτίδης.

Την ίδια ώρα, στο κενό έμεινε η δημόσια δέσμευση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για ολοκλήρωση του αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη τη χώρα, με στόχο την αποσυμφόρηση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο Σεπτέμβριος τελείωσε σήμερα, αλλά ο αριθμός των προσφύγων παραμένει σχεδόν ίδιος με το καλοκαίρι, όταν ο κ. Μουζάλας έκανε τις σχετικές δηλώσεις...