Skip to main content

Διαδικασίες εξπρές για τη στήριξη των εξαγωγέων ζητεί ο ΣΕΒΕ

Επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η τραπεζική αργία και ο έλεγχος κεφαλαίων.

Την ανάγκη εθνικής ενότητας και ομοψυχίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και επίτευξης σωτήριας συμφωνίας με τους εταίρους ώστε η χώρα να επανέλθει σταδιακά στην ομαλότητα και στην ανάπτυξη, τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με σημερινή ανακοίνωση του.

Παράλληλα επισημαίνει τη δραματική αγωνία των Ελλήνων εξαγωγέων καθώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν καταστήσει τη συνεργασία τους με το εξωτερικό σχεδόν αδύνατη.

Επιτακτική είναι επίσης η ανάγκη να ληφθούν άμεσα πρακτικά μέτρα για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η τραπεζική αργία και ο έλεγχος κεφαλαίων.

Ο ΣΕΒΕ ζητά να προβλεφθεί ειδική διαδικασία εξπρές για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι οι μόνες – μαζί με τον τουρισμό – που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό, ώστε να τυποποιηθεί και να συντμηθεί η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης εμβασμάτων-μεταφορών στο εξωτερικό. Προτείνει μάλιστα τη μερική αποκέντρωση της όλης διαδικασίας και την αποσυμφόρηση των call centers των τραπεζών και της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον ορισμό ανά περιφέρεια αρμόδιων επιχειρηματικών κέντρων/καταστημάτων για την υποβολή σχετικών αιτημάτων και εισήγηση σε Ειδική για τις εξαγωγές Επιτροπή προς τελική έγκριση.

Όπως τονίζει, λύσεις θα πρέπει να βρεθούν άμεσα με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των επιχειρηματικών φορέων και για τα παρακάτω θέματα, μέσα από ένα καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους και συνεχή και πλήρη ενημέρωση των συναλλασσόμενων:

● της άμεσης αποδέσμευσης εμβασμάτων από το εξωτερικό και της μετατροπής σε ευρώ εισερχόμενων εμβασμάτων σε άλλο νόμισμα.

● των επιταγών ώστε να είναι δυνατές οι ηλεκτρονικές πληρωμές στο εσωτερικό.

● της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, των ανέκκλητων πιστώσεων και της λήψης ή επιστροφής φορτωτικών εγγράφων από τις τράπεζες.

● της μεταφοράς προϊόντων καθώς οι μεταφορείς απαιτούν μετρητά για τη μεταφορά προϊόντων (για αγορά πετρελαίου), τα οποία δεν διαθέτουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

● της παράτασης της δυνατότητας ασφάλισης μέσω κρατικών εγγυήσεων εξαγωγικών πιστώσεων προς την Ελλάδα.

● της καταβολής αμοιβών προσωπικού σε περιπτώσεις όπως το εποχιακό προσωπικό στις αγροτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν e-banking.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί σε όλα τα παραπάνω για τη συγκομιδή, τυποποίηση/διακίνηση/μεταποίηση, μεταφορά, εισαγωγή και εξαγωγή των ευπαθών προϊόντων καθώς υφίσταται άμεσος κίνδυνος για αλλοίωση ή καταστροφή τους.