Skip to main content

Στις 15 Δεκεμβρίου πιστώνεται το μέρισμα - Στις 1.173.000 αιτήσεις

Το μέσο ποσό της επιδότησης είναι 570 ευρώ. Στις 12 Δεκεμβρίου κλείνει η πλατφόρμα και 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν τα χρήματα.

Στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του κοινωνικού μερίσματος ανέφερε, μιλώντας στον realfm 97,8, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Για τα προβλήματα που παρατηρούνται στη διαδικασία, η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «ο σχεδιασμός μιας τέτοιας επιδότησης πρέπει να έχει κάποιες σταθερές που προκύπτουν από τη φορολογική αρχή. Σε κάθε περίπτωση διευρύνονται τα εισοδηματικά όρια. Θα λάβουν το επίδομα περισσότεροι από το 32% της χώρας».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «από σήμερα θα λειτουργεί και ένα mail στο οποίο μπορούν να στέλνουν οι πολίτες προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το σημαντικό είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα νέα αίτησης. Δηλαδή, εάν απορριφθεί ή εάν ο υποψήφιος δικαιούχος θεωρεί ότι έχει συμβεί κάποιο λάθος και μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα, μπορεί να κάνει νέα αίτηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Κατά τ’ άλλα, παρότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα, είναι γεγονός, είναι και πρώτη διαδικασία αυτή, έχουν εγκριθεί περισσότερες από 520.000 αιτήσεις, το μέσο ποσό της επιδότησης είναι 570 ευρώ, είναι σημαντικό δηλαδή και αυτό που ίσως αξίζει να αναφέρω είναι ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους. 12 Δεκεμβρίου κλείνει η πλατφόρμα και 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν τα χρήματα».

Υποβλήθηκαν 1.173.000 αιτήσεις - Έχουν εγκριθεί 507.000

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Καρέλας, από το σύνολο του 1.173.000 αιτήσεων που υπεβλήθησαν μέχρι σήμερα το πρωί, οι 507.000 εγκρίθηκαν. Από τις υποβληθείσες αιτήσεις ένα ποσοστό της τάξεως του 20% (238.000) απορρίφθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες (περίπου 300.000) βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες ενέργειες (λείπουν κάποια στοιχεία, αναμονή συναίνεσης, κ.λπ.). Αυτές οι αιτήσεις θεωρούνται εν δυνάμει εγκεκριμένες κατά τον Γενικό Γραμματέα.

Ο ΓΓ Κοινωνικής Πρόνοιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα εγκριθούν τελικά περίπου 1.280.000 αιτήσεις. Οι μοναδικές επισκέψεις στην ιστοσελίδα ήταν πάνω από 2.000.000 από το βράδυ της Κυριακής, ενώ οι επισκέψεις σελίδων ξεπέρασαν τα 20.000.000.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Διορθώσεις προβλημάτων

Οι αλλαγές που θα γίνουν μέχρι το μεσημέρι αφορούν στις εξής περιπτώσεις:

- Στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τα προστατευόμενα μέλη, δηλαδή με τη συναίνεση του φιλοξενούντος η οποία είναι απαραίτητη.
- Θα μπορεί και η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις.
- Θα μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αιτήσεις.
- Επίσης έγιναν διορθώσεις σε ΑΜΚΑ που είχαν αποτυπωθεί με λάθος τρόπο.

Ο κ. Καρέλας ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει 50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (για ευθυγράμμιση με τον Α.Φ.Μ.) και διορθώθηκαν ήδη 15.000 από αυτές τις αιτήσεις, ενώ για όσους είχαν μείνει άνεργοι για έξι συνεχείς μήνες το 2017 επανέλαβε ότι θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους —του έτους 2016— ένα ποσό της τάξεως των 9.000,00 (συν 1.500,00 ανά επιπλέον μήνα άνω των 6 μηνών) έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

 Ο κ. Καρέλας τόνισε ότι αν κάποιος εν δυνάμει δικαιούχος κάνει κάποιο λάθος στην αίτησή του μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα αίτηση.