Skip to main content

3+1 ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα

Κάτι κινείται και αργά αλλά σταθερά η πορεία της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να μπαίνει σε μια κανονικότητα. Έστω και με εμπόδια...

Αυτοτελή χαμηλή φορολόγηση προβλέπεται για τα stock options που θα δίνουν στο εξής οι επιχειρήσεις στα στελέχη τους ως μπόνους. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι από εδώ και στο εξής, δεν θα μπαίνουν στο εισόδημα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο στόχος αυτής της κίνησης; Προφανής. Να προσελκυστούν ξανά οι ικανοί της αγοράς, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να αναλάβουν «θέσεις μάχης». Μάλιστα στις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και στις startups, που θεωρούνται ότι είναι οι επιχειρήσεις της επόμενης μέρας, ο συγκεκριμένος συντελεστής θα είναι ακόμα χαμηλότερος. Γιατί η χώρα θέλει να επενδύσει εκεί. Μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη ότι αργά αλλά σταθερά, η κρίση τελειώνει.

Αλλά για να γίνει αυτό, θα απαιτηθούν κι ορισμένες νομοθετικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ως τις 20 Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων («Ηρακλής»), που αυτή τη στιγμή, μαζί με το προσφυγικό είναι τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, η έκπληξη είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν και νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, το οποίο θα πάει στη Βουλή ως το τέλος Ιανουαρίου. Προς το παρόν, το περιεχόμενο του είναι άγνωστο κι ενδεχομένως πρωτόλειο. Ισως επειδή το  οικονομικό επιτελείο έως πρόσφατα προετοιμάζονταν αποκλειστικά για το δύσκολο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, και τη μάχη για τα SMPs και τα ANFAs.

Πάντως, γεγονός αποτελεί ότι κάτι κινείται και ότι αργά αλλά σταθερά η πορεία της χώρας αρχίζει να μπαίνει σε μια κανονικότητα. Εστω και με εμπόδια.