Skip to main content

Ο κορωνοϊός κρατά άδεια τα λόμπι μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων

Περίπου τέσσερις μήνες μετά την άρση της καραντίνας, μεγάλες κι εμβληματικές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας παραμένουν κλειστές.

Σκληρό και πολλαπλό είναι το χτύπημα της πανδημίας του κορωνοϊού για την ελληνική οικονομία γενικότερα και τον ξενοδοχειακότουριστικό κλάδο ειδικότερα.

Ακόμα και σήμερα, περίπου τέσσερις μήνες μετά την άρση της καραντίνας, μεγάλες κι εμβληματικές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας παραμένουν κλειστές. Σημειωτέον ότι ο λόγος δεν αφορά αποκλειστικά σε μονάδες που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά ακόμα και στο κέντρο των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αθήνας. Κι ακόμα πιο ενδεικτικό το εξής παράδειγμα:

Στην πλατεία Συντάγματος έχει δημιουργηθεί και είναι έτοιμο να λειτουργήσει ένα νέο ξενοδοχείο. Οι πάντες και τα πάντα είναι στη θέση τους και περιμένουν. Τι; Να έρθουν τουρίστες. Έως τότε όμως, το νέο πολυτελές ξενοδοχείο, που σημειωτέον επρόκειτο να κάνει εγκαίνια τον Ιούνιο, κατά πάσα πιθανότητα θα μένει κλειστό. Κι αυτό για έναν απλό λόγο: Από τη στιγμή που η αμερικανική και η βρετανική αγορά είναι κλειστές, τα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου της πρωτεύουσας δεν έχουν να ελπίζουν σε ικανοποιητικές πληρότητες. Οπότε, είναι περισσότερο συμφέρον για τις ίδιες να μένουν κλειστές.

Βεβαίως, αυτό δεν συνεπάγεται πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο κανόνας ωστόσο είναι διαφορετικός και προκύπτει από τα άδεια λόμπι μεγάλων μονάδων, που άλλοτε, τέτοια εποχή, έσφυζαν από ζωή. Όπως είναι φυσικό, η παραπάνω εικόνα έχει άμεση επίπτωση και στα οικονομικά αποτελέσματα τους. Αρκεί να αναφερθεί ότι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου φέρεται να καταγράφει ζημίες 25 εκατ ευρώ για το πρώτο εξάμηνο...