Skip to main content

Αδιανόητο περιβαλλοντικό έγκλημα: 193 δηλητηριασμένα δολώματα στην ορεινή Θεσσαλία (φωτο)

Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις προηγούμενες ημέρες οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), οι οποίες εντόπισαν 193 τέτοια δολώματα.

Image

 

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 17 Μαρτίου, η ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, ανταποκρινόμενη σε ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ελασσόνας που προειδοποιούσε για πιθανή ύπαρξη νεκρών ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα, μετέβη σε ορεινή περιοχή ανάμεσα στους νομούς Τρικάλων και Λάρισας. Η εν λόγω ΕΜΑΔΔ πραγματοποίησε έρευνα και εντόπισε τα πρώτα δηλητηριασμένα δολώματα κατά μήκος ενός υποτυπώδους χωματόδρομου που διέτρεχε την ράχη ενός λόφου. Την επόμενη μέρα, η ΕΜΑΔΔ επισκέφτηκε ξανά την περιοχή, ενισχυμένη από την ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας και κατά την έρευνα τους εντόπισαν συνολικά 105 δολώματα!

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή από μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από προσωπικό του Δασαρχείου Λάρισας, του Δασαρχείου Τρικάλων και τις δύο ΕΜΑΔΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ, όπου και εντοπίστηκαν επιπλέον δηλητηριασμένα δολώματα. Ο συνολικός αριθμός των δολωμάτων που εντοπίστηκαν κατά τις τρεις έρευνες ανέρχεται στα 193, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ίσως και σε βαλκανικό επίπεδο.

Image

 

 

Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο, στο συγκεκριμένο περιστατικό εντοπίστηκαν, πέρα από τα δηλητηριασμένα δολώματα, και αρκετά νεκρά ζώα και συγκεκριμένα: 12 σκύλοι, 1 καλαμόκιρκος, 1 γερακίνα, 1 κουρούνα και 1 κοτσύφι. Οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.