Skip to main content

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν είμαι αξιωματικά αρνητικός στον γάμο ομοφύλων

«Νομίζω ότι κάνουμε μεγαλύτερη φασαρία απ' ό,τι πρέπει», ανέφερε για το θέμα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Την άποψή του γύρω από το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ανέπτυξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε όμως ότι δεν είναι «αξιωματικά αρνητικός» στην προοπτική θεσμοθέτησης του γάμου ομοφύλων στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η δήλωση Γεωργιάδη:

«Έχει αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι, κάποια στιγμή, μέσα στην τετραετία θα φέρει το νόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων. Εγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα ψηφίσω. Θέλω να δω πρώτα τι νόμο θα φτιάξουμε και μετά θα αποφασίσω. Δεν είμαι αξιωματικά αρνητικός. Υπό την έννοια ότι, ακόμη και όταν έγινε το σύμφωνο συμβίωσης κι εγώ ήμουν αντίθετος, ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης. Τελικά, ασχοληθήκαμε ξανά με το σύμφωνο συμβίωσης; Νομίζω ότι κάνουμε μεγαλύτερη φασαρία απ' ό,τι πρέπει. Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. οι ομοφυλόφιλοι) είναι συμπολίτες μας, έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς, κανείς δεν λέει πια στην Ελλάδα ότι πρέπει να έχουν λιγότερα δικαιώματα από μας (τους έχοντες άλλη ερωτική επιλογή) και πράγματι έχουμε κάνει ένα βήμα μπρος. Όταν έρθει ο νόμος, θα αποφασίσω».

«Δεν υπάρχει γάμος χωρίς υιοθεσία. Αυτό είναι λάθος συζήτηση. Η έννοια του γάμου αυτή είναι, οικογενειακό δίκαιο. Φτιαχνεις οικογένεια. Αλλά όλο αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης (σ.σ. για την απόκτηση τέκνων μέσω παρένθετης μητέρας κ.λπ) απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ΕΕ μπορείς να χρησιμοποιήσεις παρένθετη μητέρα μόνο για λόγους υγείας. Όχι για λόγους ερωτικής επιλογής. Στην Ελλάδα γίνεται, αν πας κάπου αλλού (σ.σ. στο εξωτερικό) και το κάνεις με μία παρένθετη μητέρα που είναι αλλού και το υιοθετήσεις. Ξαναλέω: Νόμιμα στην Ελλάδα δεν γίνεται. Νόμιμα δεν γίνεται. Όχι βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, αλλά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπεται παρένθετη μητέρα μόνο για λόγους υγείας. Σε άλλες χώρες, πχ στη Νότια Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία κ.λπ, δεν ξέρω, επιτρέπεται.

«Σε ό,τι αφορά στον κ. Κασσελάκη, στη συνέντευξη που έδωσε στον Σταύρο Θεοδωράκη -και μου 'κανε εντύπωση που ο κ. Θεοδωράκης δεν τον διέκοψε- είπε κάτι που, στα δικά μου αυτιά, ακούστηκε φρικώδες, όχι απλά κακό. Είπε ότι "θα κάνουμε δύο παιδιά με παρένθετη μητέρα" -μάλιστα, παράνομο εδώ, αλλά ΟΚ- "έχουμε διαλέξει το φύλο, θα είναι αγοράκια" -αδιανόητο! Το να διαλέξεις το φύλο των παιδιών σου δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, αυτό δεν γίνεται -"και τα 'χουμε βαφτίσει κιόλας, ο Ηλίας κι ο Απόλλων, επειδή θέλουμε τα παιδιά μας να είναι προέκταση του εαυτού μας". Πόσα λάθη μαζεμένα έκανε ο κ. Κασσελάκης: Μιλάει για κάτι που απαγορεύεται, όπως η χρήση παρένθετης μητέρας για λόγους ερωτικής επιλογής. Απαγορεύεται να διαλέξεις φύλο και απαγορεύεται -ψυχολογικά, όχι νομικά πια- να πεις ότι το παιδί σου θα είναι προέκταση του εαυτού σου. Εγώ, πχ, το πρωί ανέβασα την κάρτα του γιου μου, του Αλκαίου, που μου 'φτιαξε για τα γενέθλιά μου. Κι είμαι πολύ περήφανος ως πατέρας, γιατί τον αγαπάω πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει ότι ο Αλκαίος είναι προέκταση του εαυτού μου; Το κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα».

«Το εάν "δύο άντρες ή δύο γυναίκες μπορούν να μεγαλώσουν ένα παιδί;" είναι λάθος ερώτηση. "Μπορούν" είναι η απάντηση, υπάρχουν πολλά ζευγάρια, πολλές τέτοιες οικογένειες ανά τον κόσμο, μην είμαστε τώρα υπερβολικοί. Αυτό που ακούω, πώς θα το κάνουν το παιδί, πώς θα του φέρονται κ.λπ. Συγγνώμη, έχουμε δει πολλά περιστατικά κακοποίησης παιδιών και οικογένειες στρέιτ. Είναι λάθος κριτήριο αυτό. Το θέμα είναι ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τι αξίες έχουν και πως φέρονται στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως τα παιδιά τους, μην το πάμε εκεί πέρα».