Skip to main content

Άφαντο για άλλη μια χρονιά το πλοίο της γραμμής

O πρώην πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, κ. Ροδουσάκης, είχε δηλώσει ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλόνησος πρέπει να καταστεί γεωστρατηγική γέφυρα της Μέσης Ανατολής με την

O πρώην πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία κ. Κυριάκος Ροδουσάκης, είχε δηλώσει ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλόνησος πρέπει να καταστεί, μέσω των θαλάσσιων μεταφορών, «γεωστρατηγική γέφυρα της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη, εξυπηρετώντας ζωτικά συμφέροντα του Ελληνισμού αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων μας».

Κι ενώ πέρασαν τόσα χρόνια, μια από τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί, για τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, παραμένει στα χαρτιά. Ο κ. Ξένης Ξενοφώντος, πρόεδρος του «Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού», απευθύνεται στην υπουργό Συγκοινωνιών κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ενώ είχαν υποσχεθεί ότι «θα πάρει σάρκα και οστά το όραμα της θαλάσσιας ένωσης Κύπρου - Ελλάδας φαίνεται να συνθλίβεται στη δίνη των κάθε λογής συμφερόντων».

«Οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, λέγει ο κ. Ξενοφώντος, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το αίτημα για θαλάσσια σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας είναι άρρηκτα συνυφασμένο με ζωτικούς κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς, αλλά και εθνικούς λόγους, που άπτονται της ευρύτερης γεωπολιτικής στρατηγικής του Ελληνισμού στη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων.

Ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσεων όπως τη σημερινή, το θέμα προσλαμβάνει σοβαρότερες διαστάσεις, που αφορούν όχι μόνον την ισχυροποίηση των δεσμών των Ελλήνων Κυπρίων και Ελλαδιτών, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων».