Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
x

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ:ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Την απόσυρση της χώρας του από τον κατάλογο των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ.

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ ζήτησε την απόσυρση της χώρας του από τον κατάλογο των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών που επρόκειτο να απευθύνουν ομιλία σήμερα, τελευταία ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, έγινε γνωστό από τον Οργανισμό.

«Αυτή η χώρα απέσυρε τη συμμετοχή της από τις ομιλίες» στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης Μόνικα Γκρέιλι, διευκρινίζοντας πως δεν «δόθηκε καμία εξήγηση».

Ο πρεσβευτής Γκούλαμ Ισακζάι, μέλος της ομάδας του εκδιωχθέντος προέδρου Άσραφ Γάνι, αναμενόταν να πάρει τον λόγο στο τέλος της σημερινής ημέρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ίσχυε χθες τη νύχτα.

«Ενδεχομένως η αποστολή (που διηύθυνε) να απέσυρε το όνομά του», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η αφγανική αποστολή στον ΟΗΕ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την εξέλιξη.

Οι Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο, είχαν ζητήσει από τον ΟΗΕ ο νέος υπουργός Εξωτερικών, τον οποίον έχουν ορίσει, να μπορέσει να παρέμβει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, το αίτημά τους, που είχε διατυπωθεί πριν από μία εβδομάδα, κατατέθηκε πολύ αργά ώστε να μπορέσει να ληφθεί υπόψη, επισήμανε ένας άλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Στην περίπτωση της Μιανμάρ, όπου είχαν κατατεθεί δύο αντικρουόμενα αιτήματα ομιλιών, από τη χούντα και τον πρεσβευτή που είχε ορίσει η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, υπήρξε μια ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, προκειμένου η χώρα αυτή να μην απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση, εξήγησε πρόσφατα στο AFP ο πρεσβευτής μίας από αυτές τις τρεις δυνάμεις, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ