Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
x

ΑΥΣΤΡΙΑ: MΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ O ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ

Για 14η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων στη Βιέννη.

Για δέκατη τέταρτη στη σειρά χρονιά, στη σχεδόν 300 χρόνων ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αυστρία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και καθαγιασμός των υδάτων στον Δούναβη στη Βιέννη, με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων.

Στην τελετή, προεξάρχοντος, του Ελληνοορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών, με επικεφαλής τον επιτετραμμένο της Ελλάδας στην Αυστρία Νικόλαο Σαπουντζή, ιεράρχες άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αυστρία, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αυστρία Σέρτζιο Μπαρμπάντι και εκατοντάδες μέλη της Ομογένειας.

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε στο Κανάλι του Δούναβη, στον παραπόταμο του μεγάλου ποταμού που διασχίζει μεγάλο μέρος της αυστριακής πρωτεύουσας, στη γέφυρα δίπλα από την ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της Βιέννης.

Στην τελετή παρέστη ο Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, Εγκίντιους Ζίφκοβιτς, ο οποίος το Νοέμβριο του 2014 είχε παραδώσει επίσημα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το δωρητήριο συμβόλαιο της μεγάλης έκτασης στην περιοχή του γνωστού θέρετρου Σανκτ Αντρέ αμ Τσίκζεε, που δώρισε η Επισκοπή του στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, για την ανέγερση της πρώτης Ορθόδοξης Μονής στην Αυστρία.

Νωρίτερα σήμερα, είχε τελεστεί μεγαλοπρεπής θεία λειτουργία για την εορτή των Θεοφανείων στον ελληνοορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας στην Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, όπου στεγάζεται και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1804 η Ελληνική Εθνική Σχολή, το αρχαιότερο εν λειτουργία ελληνικό σχολείο εκτός Ελλάδας.

Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο Δούναβη στη Βιέννη, είχε καθιερώσει για πρώτη φορά πριν από14 χρόνια και τελούσε κάθε χρόνο, ο εκδημήσας τον Οκτώβριο του 2011, ιστορικός Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ.

Σήμερα ο συνολικός αριθμός των ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία ανέρχεται σε 500.000 - με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία -ενώ η Ορθόδοξη είναι η δεύτερη σε αριθμό, επίσημα αναγνωρισμένη Εκκλησία στη χώρα, μετά τη Ρωμαιοκαθολική.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ