Skip to main content

Αυστρία: Ορκίστηκε ο νέος καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

Ο νέος συντηρητικός ηγέτης, ηλικίας 52 ετών, ορκίστηκε λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδας ενώπιον του προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ορκίστηκε σήμερα καγκελάριος στην Αυστρία, δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, που αποτελεί αντικείμενο έρευνας για διαφθορά.

Ο νέος συντηρητικός ηγέτης, ηλικίας 52 ετών, ορκίστηκε λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδας ενώπιον του προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στο μέγαρο Χόφμπουργκ, στη Βιέννη.

Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ υποσχέθηκε τη Δευτέρα ότι θα συνεργαστεί στενά με τον προκάτοχό του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά, πυροδοτώντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ο νέος ηγέτης θα έκανε απλώς «το παιχνίδι του Κουρτς».

Οι Πράσινοι, ο τελευταίος συνεργάτης των συντηρητικών του Κουρτς, είχαν ζητήσει την παραίτηση του Κουρτς, καθώς αυτός και εννέα άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων βοηθών του, τέθηκαν υπό έρευνα την περασμένη εβδομάδα με την υποψία για διάφορους βαθμούς παραβίασης της εμπιστοσύνης, διαφθοράς και δωροδοκίας.

Ο κ. Κουρτς, ο οποίος αρνείται ότι έκανε κάποιο λάθος, θα παραμείνει αδιαμφισβήτητος επικεφαλής του κόμματός του και θα γίνει ο κορυφαίος βουλευτής του στο κοινοβούλιο.

Ο Σάλενμπεργκ, ο οποίος προτάθηκε από τον Κουρτς να τον διαδεχθεί, ορκίστηκε τη Δευτέρα και υπερασπίστηκε τον Κουρτς στην πρώτη του δημόσια προκήρυξη ως καγκελάριος.

«Πιστεύω ότι οι κατηγορίες που έγιναν είναι ψευδείς και είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί ότι δεν υπήρχε τίποτα για αυτούς», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ σε σύντομη δήλωση στα ΜΜΕ χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Είπε ότι ήθελε να παράσχει «υπευθυνότητα και σταθερότητα», αλλά οι παρατηρήσεις του δεν έπεισαν ιδιαίτερα την αντιπολίτευση.