Skip to main content

Αυξάνεται από τον νέο χρόνο η τιμή της πλαστικής σακούλας

Μαζί με την αύξηση στην τιμή, θα αυξηθούν και τα πρόστιμα για τους εμπόρους, που θα κυμαίνονται από 200 μέχρι 5.000 ευρώ.

Αυξάνεται από τον νέο χρόνο το τέλος για την πλαστική σακούλα, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, με στόχο να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η χρήση της.

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2019 η πλαστική σακούλα θα κοστίζει από 4 στα 9 λεπτά. Η πλαστική σακούλα χρεώνεται εδώ και ένα χρόνο αλλά η περίοδος με την χαμηλή χρέωση ήταν δοκιμαστική. Μαζί με την αύξηση στην τιμή της πλαστικής σακούλας θα αυξηθούν και τα πρόστιμα. Πάντως η τιμή παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Ο στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.

Ποιες πλαστικές σακούλες δεν χρεώνονται

Τα καταστήματα μπορούν να προμηθευτούν σακούλες οι οποίες έχουν πάχος από 50 ως 70 μm. Με τον τρόπο αυτό δεν οφείλουν να χρεώνουν τέλος στους καταναλωτές και έτσι να απαλλαγούν από τον επιπλέον κωδικό που θα πρέπει να “περάσουν” στην ταμειακή μηχανή.

Δεν χρεώνονται επίσης οι νέου τύπου πλαστικές σακούλες οι οποίες είναι βιοαποδομήσιμες/λιπασματικές. Οι σακούλες δηλαδή που μετά από λίγο καιρό “διαλύονται” δεν χρεώνονται. Δεν χρεώνονται επίσης οι σακούλες που είναι μικρότερες των 15 μικρομέτρων.

Πρόστιμα για τους εμπόρους

Για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

Η αρμόδια υπηρεσία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τον ΕΟΑΝ θα προχωρήσει στη δημιουργία ανάλογης ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους, στο περιβάλλον TAXISnet της ΑΑΔΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, η παράβαση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του υπόχρεου από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εποπτεύει τον ΕΟΑΝ, μετά από εισήγηση του ΕΟΑΝ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Το κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα

Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα

Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου)

Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα

Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα

Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες

Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα

Ιταλία: τις έχει απαγορεύσει εντελώς από το 2011