Skip to main content

Αύξηση στις καταθέσεις τον Αύγουστο, αλλά πιστωτική συρρίκνωση

Κλειστές οι στρόφιγγες προς τον ιδιωτικό τομέα - Επιστρέφουν οι καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Αύξηση κατά 1,297 δισ. ευρώ

Νέα πτώση, της τάξης του 2,3%, παρουσίασε η συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας τον Αύγουστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο σημαντική αύξηση παρουσίασαν τον ίδιο μήνα οι καταθέσεις. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων ήταν 10,4% και η μηνιαία καθαρή ροή θετική κατά 2,013 δισ. ευρώ.

Κλειστές οι στρόφιγγες προς τον ιδιωτικό τομέα

Τον Αύγουστο του 2018, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 307 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 998 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2018, ήταν αρνητική κατά 101 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 931 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -0,9% από -1,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 122 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 830 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -3,2% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 21 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 102 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 22 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 17 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -1,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 184 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2018, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 50 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,0%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επιστρέφουν οι καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πιο θετική είναι η εικόνα για τις καταθέσεις. Αύξηση κατά 717 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2018, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 287 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 46,8% από 41,3% τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση κατά 1,297 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 841 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 7,3% από 7,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα αυξημένες κατά 533 εκατ.ευρώ ήταν οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 301 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 10,2% από 11,4% τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση κατά 764 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 540 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 6,6%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.