Skip to main content

Αυξήθηκαν κατά 8,7% οι πωλήσεις των επιχειρήσεων μη μεταλλικών ορυκτών

Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος σχετικής έρευνας αυξήθηκαν κατά 8,7% για να προσεγγίσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυξημένες κατά 8,7% εμφανίζονται οι συνολικές πωλήσεις 111 εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων μη μεταλλικών ορυκτών (τσιμέντα, μάρματα, λατομεία, σκυρόδεμα κλπ) κατά την τελευταία δημοσιευμένη τους χρήση (2016) σε σχέση με το 2015. 

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί η εφημερίδα New Times και η οποία ευρίσκεται σε εξέλιξη καθότι η δημοσίευση των ισολογισμών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 8,7% για να προσεγγίσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να μετατρέψουν τις ζημιές του 2015 σε κέρδη το 2016.  Έτσι, η συνολική τους κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 51,5 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοίχως, τα συνολικά ίδια κεφάλαια των 111 εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 6,4% για να διαμορφωθούν στα 1,76 δις. ευρώ ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 15,2% για να διαμορφωθούν στα 2,1 δισ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό δείγμα των 111 επιχειρήσεων, οι 71 εμφανίζουν κέρδη ενώ οι 40 παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, οι 71 κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους κατά 10,4% για να φτάσουν τα 828 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα κέρδη τους παρέμειναν σταθερά στο επίπεδο των 134 εκατομμυρίων ευρώ. 

Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των κερδοφόρων εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 8,2% για να διαμορφωθούν στρο επίπεδο των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντιστοίχως οι συνολικές τους υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 1,3% για να διαμορφωθούν στα 740 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 20 πρώτες θέσεις του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του κλαδου βρέθηκαν οι: Παυλίδης Μάρμαρα, FHL Κυριακίδης, τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, Λαρσινός, Χαριτόπουλος Δ.Ν., Mermeren Kombinat, Μπύρος Ελληνικά Μάρμαρα,  Marmor SG Stone group, Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος, Ελληνικά Λατομεία, Λατομεία Λαμίας, Nordia, Ικτίνος Ελλάς, Δομική Παυλίδης, Νίκος Δ. Μελής, Πούλιος ΑΕ, Εργομπετόν Θράκης, Ideal Standard, Κάρτσωνας Λαρσινός και Βιοκέφ Κακκος.