Skip to main content

Αγγελούδης: Η Θεσσαλονίκη ήταν υγειονομική βόμβα – Το σχέδιο για καθαριότητα, πρόστιμα και ωράριο αποκομιδής

Τα πρώτα αποτελέσματα από το έκτακτο σχέδιο στην καθαριότητα - Τα μηνύματα του Στέλιου Αγγελούδη

Με υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί παρομοίασε την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη με τα σκουπίδια ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από τον έκτακτο σχεδιασμό που υλοποιείται στον τομέα της Καθαριότητας εδώ και 18 ημέρες, από τότε δηλαδή που ανέλαβε η νέα διοίκηση.

Ο δήμαρχος αρχικά χαρακτήρισε «τραγική και απερίγραπτη» την κατάσταση που παρέλαβε από τη διοίκηση Ζέρβα. «Παραλάβαμε μια πόλη αφημένη, πολιορκημένη από τα σκουπίδια και τα ογκώδη, μια πόλη βρόμικη, μια πόλη – υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Αγγελούδης, σημειώνοντας πως ορθώς διετάχθη εισαγγελική έρευνα για τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης στις γιορτές. Πρόσθεσε μάλιστα πως για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη διατάξει τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου, ώστε να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες.

Ο κ. Αγγελούδης επανέλαβε ότι η καθαριότητα ήταν και είναι το κορυφαίο ζήτημα που αφορά κάθε τομέα της κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής ζωής, προσθέτοντας πως ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η εφαρμογή ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη και δείχνει πως παράγει θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τις πρώτες 15 ημέρες συγκεντρώθηκαν 4.340 τόνοι απορριμμάτων, 620 τόνοι για ανακύκλωση και 150 τόνοι ογκώδη από 1.069 σημεία στο σύνολο του δήμου. «Η πόλη άρχισε να καθαρίζει, το βλέπουμε, το διαπιστώνουν οι συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης και διαβεβαίωσε πως το στοίχημα στην καθαριότητα «θα το κερδίσουμε». Σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, τις επόμενες 30 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή του μεγαλύτερου μέρους των ογκωδών αντικειμένων και ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο δεν ολοκληρώνεται στην προσωρινή ανάταξη της κανονικότητας της πόλης.

«Θα κριθούμε και θα κριθούμε αυστηρά από τους πολίτες για τη συνέχεια και τη συνέπεια της προσπάθειάς μας. Χρωστάμε στους πολίτες να είμαστε παντού, και στις 24 γειτονιές της πόλης. Το θέμα της καθαριότητας δεν αφορά μόνο το δήμο, ή τις υπηρεσίες. Μας αφορά όλους. Η πόλη είναι το σπίτι μας», τόνισε.

«Όποιος ρυπαίνει, θα πληρώνει πρόστιμο»

Ο κ. Αγγελούδης έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής για το θέμα των ογκωδών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθούμε να μετατρέπεται σε έναν αχανή σκουπιδότοπο επειδή κάποιοι αποφασίζουν να αφήσουν στο δρόμο παλαιά έπιπλα ή άλλα προϊόντα ανακαινίσεων». Προανήγγειλε την ύπαρξη κανόνων και τόνισε ότι «όποιος ρυπαίνει, όποιος προσβάλει το κοινωνικό σύνολο, θα πληρώνει πρόστιμο».

Για την ενίσχυση του στόλου των οχημάτων προκειμένου να βελτιωθεί η καθαριότητα, ο κ. Αγγελούδης ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτό το αίτημα από τον αναπληρωτή υπουργό Θόδωρο Λιβάνιο για να ξεκινήσει η διαδικασία μίσθωσης μηχανημάτων που θα βοηθήσουν στο πλύσιμο δρόμων και κάδων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της χρηματοδότησης θα είναι περίπου στα 8 εκατ. ευρώ και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. «Ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του στηρίζεται αποκλειστικά στη σωστή κατανομή, διαχείριση του υφιστάμενου προσωπικού», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Δύο είναι τα στάδια για τα οποία προετοιμάζεται η δημοτική διοίκηση, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γιώργο Δημαρέλο. Όπως ανέφερε, «το σχέδιο άμεσης ανάταξης της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα».

«Προετοιμαζόμαστε για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού που έχει να κάνει με τη σταδιακή εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων της διοίκησης», τόνισε ο κ. Δημαρέλος.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι η υπηρεσία επεξεργάζεται έναν καινούργιο κανονισμό καθαριότητας, ο οποίος θα ανακοινωθεί στους Θεσσαλονικείς για τον τρόπο που θα λειτουργεί η πόλη. «Θα προβλέπει το πώς εναποθέτονται τα ογκώδη μέσα στην πόλη, τι επιτρέπεται και τι πρόστιμα θα επιβάλλονται σε περίπτωση που δεν ακολουθείται η σωστή διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Δημαρέλος.

Όπως ανέφερε, έχει ξεκινήσει ειδική αποκομιδή με οχήματα του ρεύματος ανακύκλωσης χαρτιού, για αποσυμφόρηση του μπλε κάδου στο ιστορικό κέντρο και σε επιλεγμένες περιοχές της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας.

Επιπλέον, θα ξεκινήσει σύντομα πιλοτική εφαρμογή «Πληρώνω όσο Πετάω» στη Γ΄  Δημοτική Κοινότητα με προμήθεια σακουλών και αποκομιδή πόρτα-πόρτα, λόγω και το ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής όπου παρουσιάζεται δυσκολία στην κίνηση των απορριμματοφόρων. Επίσης, επισημάνθηκε ότι το Πράσινο Σημείο θα λειτουργήσει πολιτικά σε συνεργασία με φορέα της πόλης.

Στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της αντιδημαρχίας είναι και η ανακοίνωση ωραρίου αποκομιδής ανά Δημοτική Κοινότητα αρχικά στις κατηγορίες πρωί -μεσημέρι,-βράδυ. «Έτσι, οι δημότες θα μπορούν εκείνες τις ώρες να βγάζουν τα απορρίμματα, ώστε να μην παραμένουν για πολύ ώρα τα σκουπίδια μέσα στους κάδους», εξήγησε.

Ο κ. Δημαρέλος σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τον ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να ανοίξει το βράδυ ο ΧΥΤΑ και να πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα βραδινές ώρες και να ανακουφιστεί η πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας από την κίνηση των απορριμματοφόρων.

Ο Θανάσης Παππάς σύμβουλος του δημάρχου για τον τομέα της καθαριότητας, εξήγησε ότι ο σχεδιασμός σε σχέση την αποκομιδή είναι καθορισμένος και πως είναι μια μεταβατική κατάσταση. «Η φέρουσα ικανότητα των υπηρεσιών ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Με τη λειτουργία που γίνεται αυτή την ώρα, έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε σκουπίδια στα κοντέινερ με σκοπό να γίνεται η βραδινή αποκομιδή για να αποσυμφορήσουμε πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται η νυχτερινή αποκομιδή σε όλες τις περιοχές, αλλά για έναν καθορισμένο όγκο σκουπιδιών από τον ΣΜΑ στον Φοίνικα προς το ΧΥΤΑ Μαυροράχης».

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

  • Δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για τα οφέλη της ανακύκλωσης
  • Επέκταση υπογειοποίησης κάδων
  • Εκτροπή δρομολογίων απορριμματοφόρων στις βραδινές ώρες για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας αλλά προπαντώς για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
  • Μείωση ή/και κατάργηση της χρήσης του ΣΜΑ Ευκαρπίας και χρήση του ΣΜΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Ενημέρωση προβλεπόμενης άφιξης του απορριμματοφόρου σε κάθε νοικοκυριό με χρήση ειδικής εφαρμογής (app) για τους πολίτες
  • Δημιουργία Πράσινων Σημείων και γωνιών ανακύκλωσης με δημιουργία ξεχωριστών και καθαρών ρευμάτων ανακύκλωσης (χαρτί, μέταλλο, αλουμίνιο, οργανικό, ρούχα, γυαλί, κλπ)
  • Βελτιστοποίηση λειτουργίας αποκομιδής βασισμένη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε γειτονιάς, κατόπιν στοχευμένης μελέτης που να ανταποκρίνεται στην φέρουσα ικανότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου