Skip to main content

Αγγελούδης: Προ των πυλών ενός Μνημονίου ο δήμος Θεσσαλονίκης, ζημία άνω των 40 εκατ. ευρώ από τον Ζέρβα

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης περιέγραψε την οικονομική κατάσταση του δήμου με τα πιο μελανά χρώματα, κατηγορώντας τον προκάτοχό του

Προ των πυλών ενός Μνημονίου βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος περιέγραψε την οικονομική κατάσταση του δημοτικού ταμείου με τα πιο μελανά χρώματα.  

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2024, ότι η διοίκηση δεν θα το επιτρέψει. «Έχουμε απόλυτη ενσυναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε. Είμαστε μια διοίκηση 29 ημερών που σπεύδει ώστε ο δήμος να μην οδηγηθεί σε διαχειριστική εποπτεία. Για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, βρισκόμαστε προ των πυλών ενός Μνημονίου στον δήμο. Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε.

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Αγγελούδης υπογράμμισε ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι δικοί μας, είναι αριθμοί και νούμερα της προηγούμενης διοίκησης».

«Το έλλειμμα ανέρχεται στα 19.770.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 14.770.000 αφορούν τη διαφορά εσόδων – εξόδων στα ανταποδοτικά τέλη. Τι κάνατε, δηλαδή, κύριοι της προηγούμενης Διοίκησης; Μειώνατε τα έσοδα και αυξάνατε τα έξοδα στην καθαριότητα», σημείωσε ο κ. Αγγελούδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, συνολικά η διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα ζημίωσε τον δήμο με πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος έκανε λόγο για απόλυτη παραβίαση κάθε κανόνα επιμελούς διαχείρισης και έδωσε ως παράδειγμα τη μη τήρηση της ρύθμισης πληρωμών με τη ΖΕΝΙΘ. Αυτό, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει χρέος 2.600.000 ευρώ για το αέριο θέρμανσης των σχολείων.

«Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Οι αλήθειες ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να ανακτήσουμε αλλά και να κατακτήσουμε την κανονικότητα στη λειτουργία της πόλης», τόνισε ο δήμαρχος.

Όπως ανέφερε, η μόνη αλήθεια που άκουσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τον επικεφαλής της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο δικός τους προϋπολογισμός. «Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Δικός σας είναι ο προϋπολογισμός, δικό σας και το Ζερβόσημο, η αύξηση των δημοτικών τελών που φέρατε και δεν ψηφίσατε ή μάλλον ψηφίσατε και δεν το καταλάβατε», σημείωσε.

Ο κ. Αγγελούδης επανέλαβε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχει ψηφιστεί, με ευθύνη της απελθούσας Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Αγγελούδης έστειλε μήνυμα ότι ο συνδυασμός του επιλέχτηκε με βασικό πρόταγμα την ανεξαρτησία από κόμματα και δεσμεύσεις. «Θα το τηρήσω ως κόρη οφθαλμού. Σέβομαι και τιμώ τους πάντες, είτε πιστεύουν σε αυτό είτε θεωρούν ότι η κομματική πολιτική δέσμευση πρέπει να καθορίζει την στάση τους», είπε.

«Εάν η κυβέρνηση σταθεί δίπλα στα προβλήματα της πόλης θα το αναδείξουμε και θα το αναγνωρίσουμε. Εάν συμβεί το αντίθετο, θα είμαστε απέναντι. Το ίδιο ισχύει για όλους τους πολιτικούς φορείς και τα κόμματα. Με σεβασμό θα συνεργαστούμε με όλους ή με όσους το επιθυμούν, για τη συγκρότηση ενός μετώπου ευθύνης για την πόλη μας», τόνισε.

Τέλος, ο δήμαρχος σημείωσε ότι το 2024 είναι η χρονιά που η διοίκησή του θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την υγιή και αναπτυξιακή πορεία του δήμου Θεσσαλονίκης.