Skip to main content

Αγγλία-ΗΠΑ 1-1

Ο Τζέραρντ άνοιξε το σκορ, αλλά ο ΝτέμπσεΪ, με τη συνδρομή του Γκριν, διαμόρφωσε το τελικό σκορ.
Ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν Αγγλία και ΗΠΑ στο ντέρμπι που άνοιξε την αυλαία του 3ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ρόγιαλ Μπαφόκενγκ του Ρούστενμπουργκ. Τα Λιοντάρια πέτυχαν το γρήγορο γκολ που τους έβαλε σε θέση οδηγού, αλλά η πολύπαθη θέση της αγγλικής εστίας πόνεσε για άλλη μια φορά την ομάδα του Φάμπιο Καπέλο, με τον Ρόμπερτ Γκριν να κάνει τραγικό λάθος και να δέχεται το γκολ της ισοφάρισης.
Αυτή είναι η πρώτη ισοπαλία που σημειώνεται σε αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων. Στον πάγκο της Αγγλίας κάθισε κουστουμαρισμένος και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.
Ο τερματοφύλακας της Γουέστ Χαμ ήταν τελικά η απάντηση στον αιώνιο γρίφο της υπεράσπισης του τέρματος της Εθνικής Αγγλίας έναντι του Ντέιβιντ Τζέιμς.
Με την αίσθηση ότι "φέτος είναι η χρονιά μας" και ψάχνοντας εκδίκηση για την ντροπιαστική ήττα του 1950, τα Λιοντάρια μπήκαν αγριεμένα στον αγωνιστικό χώρο και μόλις στο 4ο λεπτό ο Στίβεν Τζέραρντ ευχαρίστησε τον Καπέλο για το περιβραχιόνιο του αρχηγού, σκοράροντας με όμορφο πλασέ έπειτα από συνδυασμό των Λάμπαρντ και Χέσκεϊ.
Το γκολ δεν αποσυντόνισε τους αμερικανούς που ανέβασαν ρυθμούς και πίεσαν για την ισοφάριση, με τους Γιόσι Αλτιντορ και Ογκούτσι Ονιέβου που δεν είχαν σίγουρη τη θέση τους στην αρχική ενδεκάδα για το αποψινό μαρς επιστρέφοντας πρόσφατα από τραυματισμούς, να αποδεικνύονται ιδιαίτερα δραστήριοι και επικίνδυνοι.
Ο Λένον προσπαθούσε να ανησυχήσει συχνά πυκνά τον Χάουαρντ και τους αντίπαλους αμυντικούς, με τον Καπέλο να ανακατεύει από νωρίς την τράπουλα, αντικαθιστώντας μόλις στο 30ο λεπτό τον ταλαιπωρημένο από ίωση και άπειρο Τζέιμς Μίλνερ, στο ντεμπούτο του στην κορυφαία διοργάνωση, με τον Ράιτ-Φίλιπς.
Ο,τι κι αν είχε σχεδιάσει όμως ο τεχνικός των Λιονταριών ανατράπηκε στη φάση του 40ου λεπτού που σημάδεψε το πρώτο ημίχρονο και τον Γκριν. Ο Ντέμπσεϊ ελευθερώθηκε, έκανε το σουτ, ο γκολκίπερ φάνηκε να ελέγχει την μπάλα, αλλά η κατακριτέα από τερματοφύλακες και παίκτες Jabulani γλίστρησε από τα χέρια του, καταλήγοντας αργά και βασανιστικά στα δίχτυα.
Οι άγγλοι πήγαν στα αποδυτήρια για να χωνέψουν τον τρόπο που δέχτηκαν την ισοφάριση και επέστρεψαν δριμύτεροι για το δεύτερο μέρος. Αν και οι ΗΠΑ κατάφεραν να ακολουθήσουν τον ρυθμό τους, Χέσκεϊ, Ρούνεϊ, Λάμπαρντ και Ράιτ-Φίλιπς σφυροκοπούσαν την περιοχή του Χάουαρντ, χωρίς, όμως, το επιθυμητό γι` αυτούς αποτέλεσμα.
Μάλιστα, λίγο έλειψε να την πατήσουν στο 63ο λεπτό, αλλά ο Γκριν πήρε λίγο από το αίμα του πίσω, αποκρούοντας με δυσκολία το σουτ του Αλτιντορ. Παρά την πίεση των Λιονταριών που αυξανόταν όσο το ματς πλησίαζε προς το τέλος και την είσοδο του Πίτερ Κράουτς, το γκολ δεν ήρθε και τα θεωρούμενα ως φαβορί για την κατάκτηση των δύο προνομιούχων θέσεων του 3ου ομίλου πηγαίνουν στην επόμενη αγωνιστική συγκεντρώνοντας ίδιες πιθανότητες για την πρωτιά.