Skip to main content

Άγιον Όρος: Αλλαγή Επιστασίας στις Καρυές – Ο ιερομόναχος Στέφανος Χιλανδαρινός νέος Πρωτοεπιστάτης

Ποιοι απαρτίζουν τη νέα Ιερά Επιστασία – Η πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας για τα διακονήματα

Ο ιερομόναχος Στέφανος από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου είναι για τον επόμενο χρόνο ο νέος Πρωτοεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Με καταγωγή από τη Σερβία ο π. Στέφανος βρίσκεται αρκετά χρόνια στη Μονή Χιλανδαρίου και έχει υπηρετήσει ξανά στο παρελθόν στην Ιερά Επιστασία, την οποία συμπληρώνουν οι: π. Παύλος από τη Μονή Ξηροποτάμου, γέρων Νικόδημος από την Αγίου Παύλου και ιερομόναχος Παΐσιος από τη Μονή Γρηγορίου.

Σύμφωνα με το τελετουργικό νωρίς το πρωί έγινε η συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας με τον απολογισμό -κυρίως οικονομικό- της απερχόμενης Ιεράς Επιστασίας, με Πρωτοεπιστάτη τον π. Χριστοφόρο από την Ιερά Μονή Ιβήρων και ακολούθησε η κατάθεση των συμβόλων, δηλαδή της επιστασιακής ράβδου, των διάσημων του Αγίου Πρώτου και της τετραμερούς σφραγίδας.

Ο αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας -που είναι το πρώτο στη σειρά μοναστήρι-, π. Νικόδημος παρέλαβε τη ράβδο, ο αντιπρόσωπος της Μονής Βατοπεδίου τα διάσημα και οι επόμενες τέσσερις μονές τα μέρη της σφραγίδας.

 

Image

Ακολούθησε μικρή δέηση στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου ο π. Νικόδημος εγκατέστησε τη νέα Ιερά Επιστασία. Μετά την αποχώρηση των επισήμων συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών η Ιερά Κοινότητα για την διανομή των διακονημάτων, λ.χ. τον ορισμό του Αρχιγραμματέα

Στην εκδήλωση αλλαγής παρέστησαν  ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Θανάσης Μαρτίνος και ο αναπληρωτής του, Αρίστος Κασμίρογλου.