Skip to main content

Agkathas Farm: Η ιστορία διατροφικής… απογείωσης μιας πρώην αεροσυνοδού

Η Ζωή Βρατσκίδου αξιοποίησε τις καλλιέργειες του συζύγου της στην Αγκαθιά Ημαθίας για τη δημιουργία καθαρών, διαφοροποιημένων προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, με βάση το συμπύρηνο ροδάκινο και το μήλο

Από τους αιθέρες «προσγειώθηκε» στη γη με επιτυχία. Άλλωστε, σε αυτή βρήκε μια δημιουργικότητα διαφορετική, που πηγάζει από το χωράφι και κλείνεται στα βαζάκια με τις μαρμελάδες, τα τσάτνεϊ και τις κομπόστες της, όλα διαφοροποιημένα προϊόντα φρούτων καθαρής διατροφής. Η Ζωή Βρατσκίδου, πρώην αεροσυνοδός, με σπουδές όμως στη διοίκηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο Τμήμα Τεχνολογίας της Γεωπονίας, στη Θεσσαλονίκη, δημιούργησε με πολύ μεράκι το 2022 μαζί με τον σύζυγό της Γιώργο Ματσούκα την οικοτεχνία Agkathas Farm στην Αγκαθιά Ημαθίας

Αξιοποιώντας τις οικογενειακές καλλιέργειες για τη δημιουργία καθαρών, διαφοροποιημένων προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, με βάση το συμπύρηνο ροδάκινο και το μήλο, θέλησε να φέρει στην αγορά γεύσεις φρέσκων φρούτων, ενισχυμένες σε θρεπτικά συστατικά μέσω της χρήσης και άλλων υψηλής διατροφικής αξίας υλικών. Μάλιστα, η Agkathas Farm είναι από τις λίγες οικοτεχνίες που συμβουλεύτηκαν και ξεκίνησαν την πορεία τους με τεχνολόγο τροφίμων, θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα των προϊόντων της, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται και στη διαδικασία για τη βεβαίωση HACCP.  

Σήμερα η οικοτεχνία του ζευγαριού διαθέτει έξι κωδικούς: μία μαρμελάδα ροδάκινου με προσθήκη σπόρων τσία και χυμό σταφυλιού, χωρίς ζάχαρη, ένα τσάτνεϊ ροδάκινου με λιναρόσπορο, σινάπι και καστανή ζάχαρη, με πικάντικη γεύση, δύο κομπόστες ροδάκινου χωρίς ζάχαρη, η μία με φυσικό ξυλάκι βανίλιας και η άλλη με δάκρυ μαστίχας Χίου, μία μαρμελάδα από μήλο, με χυμό σταφυλιού, χωρίς ζάχαρη, με την προσθήκη ελαίου κάνναβης κι ένα τσάτνεϊ μήλου με λευκή ελληνική τρούφα. Τα προϊόντα της κατευθύνονται στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ντελικατέσεν, παντοπωλεία, εξειδικευμένα καταστήματα και κάβες σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αθήνα και συνεχίζουν το ταξίδι τους ανά την Ελλάδα.

Στα επόμενα πλάνα μάλιστα είναι η δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων.

Η στροφή στην καριέρα και η αφοσίωση στη γη

Η Ζωή Βρατσκίδου -που, αφού πέρασε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον πρώην ΕΛΟΓΑΚ, νυν ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δοκίμασε την τύχη της ως αεροσυνοδός- θέλησε να αλλάξει ρότα και να αφοσιωθεί στην οικογένειά της, επιλέγοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Έτσι, με τον σύζυγό της, που έχει καταγωγή από την Αγκαθιά, αλλά και αγροτικές καταβολές, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες ροδάκινου, μήλου και βάμβακος. Ξεκίνησαν με μόλις 32 στρέμματα το 2014, τα οποία αυξάνονταν συνεχώς και φέτος θα φτάσουν τα 130, εκ των οποίων τα 50 στρέμματα είναι καλλιέργειες ροδάκινου. Από την πρώτη στιγμή όμως στο μυαλό της Ζωής ήταν να κάνει ένα βήμα παραπέρα, αυτό της μεταποίησης. Μάλιστα, εστίασε στο συμπύρηνο ροδάκινο -το οποίο είναι η πρώτη ύλη για την κομπόστα, και δεν υπάρχει στη λιανική, εξαιτίας της μικρής διατηρησιμότητάς του- προχωρώντας στην παραγωγή μαρμελάδας, τσάτνεϊ και κομπόστας.  Για να εξοπλιστεί με γνωστικά εφόδια παρακολούθησε μαθήματα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ σε μικρό διάστημα η οικοτεχνία εντάχθηκε στο πρόγραμμα επιτάχυνσης της Νέας Γεωργίας Νέας Γενιάς και συγκεκριμένα στο «Αγροανέλιξη» ως μία από τις 12 καλύτερες ιδέες για διαφοροποιημένα τρόφιμα το 2023. Πήρε δε και  την πιστοποίηση QTL από το ΑΠΘ για την εκπαίδευσή της.  

«Κάθε φορά που ανοίγεις ένα βαζάκι Agkathas Farm και γεύεσαι το προϊόν είναι σαν να δαγκώνεις ένα φρέσκο φρούτο. Ακόμα και η μυρωδιά παραπέμπει σε αυτή τη φρεσκάδα. Άλλωστε, η μεταποίηση γίνεται λίγες μόλις ώρες μετά τη συγκομιδή των φρούτων» λέει στη Voria.gr η Ζωή Βρατσκίδου.