Skip to main content

Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ιταλία: Εν αναμονή μεγάλης πορείας στη Ρώμη

Στην Λ’Άκουιλα οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται με πλακάτ και πορείες σε διάφορους δρόμους της πόλης

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκε σήμερα την Λ’Άκουιλα, πρωτεύουσα της περιφέρειας Αμπρούτσο, όπου υπέγραψε την συμφωνία για την ανάπτυξη και τη συνοχή μεταξύ της κυβέρνησης και της τοπικής περιοχής.

Στην Λ’Άκουιλα οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται με πλακάτ και πορείες σε διάφορους δρόμους της πόλης. Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος Rainews, ορισμένοι από τους διαδηλωτές ζήτησαν να γίνουν δεκτοί από την πρωθυπουργό για να της παραδώσουν ένα έγγραφο με τους λόγους της διαμαρτυρίας.

Σε ομιλία της, η Μελόνι διεκδίκησε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της, και υπογράμμισε πως, με την επαναδιαπραγμάτευση του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “απελευθερώσαμε τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, διότι πολύ πριν υπάρξουν διαδηλώσεις και ο κόσμος βγει στους δρόμους”.

“Αυτή η κυβέρνηση” συνέχισε η Μελόνι “υπερασπίστηκε τον γεωργικό τομέα από ορισμένες υπερβολικά ιδεολογικές επιλογές, οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο την επιδίωξη της πράσινης μετάβασης και τη βιομηχανική διαφοροποίηση”.

Παρόλη τη κυβερνητική γραμμή, η οποία – με πρωτοστάτη τον Υπουργό Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα – δείχνει πλήρη υποστήριξη σε πολλά από τα ζητήματα των αγροτών, φαίνεται πως χιλιάδες αγρότες θα μπουν στην Ιταλική πρωτεύουσα την Παρασκευή (και όχι αύριο Πέμπτη, όπως είχε ειπωθεί αρχικά) ώστε να γίνει πορεία σε κεντρικό σημείο της πόλης, ενδεχομένως και μπροστά στο Κολοσσαίο. Μια ξεκάθαρα συμβολική κίνηση η οποία όμως φέρνει τη διαμαρτυρία ένα βήμα παραπέρα, εφόσον έτσι οι αγρότες ενδέχεται να παραλύσουν την πόλη για μερικές ώρες, αφού σύμφωνα με πηγές γίνεται λόγος για περίπου 4.000 τρακτέρ στην Ιταλική πρωτεύουσα. Αναμένεται εντός ημέρας η απόφαση της Αστυνομίας της Ρώμης σχετικά με τους τρόπους και χρόνους διεξαγωγής της πορείας, ενώ παράλληλα αρχίζουν να προκύπτουν κάποια πρώτα μέτωπα σχετικά με την ενδεχόμενη συνέχιση της κινητοποίησης.

Επίσης, η αγελάδα Ερκολίνα, σύμβολο των Ιταλικών κινητοποιήσεων, έφτασε στην πόλη του Σανρέμο και μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει το πράσινο φως για να εισέλθει στο χώρο του Θεάτρου Άριστον, όπου διεξάγεται το περίφημο μουσικό φεστιβάλ. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε επίσης πως διάφορα κλιμάκια αγροτών με τρακτέρ θα μεταβούν τη νύχτα στο Σανρέμο από τη Βόρειο Ιταλία, αφού προηγήθηκε άνοιγμα από τον παρουσιαστή Amadeus στο ενδεχόμενο οι διαδηλωτές να παραστούν στη σκηνή του μουσικού φεστιβάλ. Σημειώνεται πως η Rai δεν ανακοίνωσε ακόμη το πότε και εάν πράγματι οι αγρότες θα μπορέσουν να μιλήσουν στην μουσική εκδήλωση.

Πηγή: ΕΡΤ