Skip to main content

Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς: Κραυγή αγωνίας για τα μήλα μετά τις φονικές πλημμύρες – «Άμεσες αποζημιώσεις και αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου»

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς διεκδικεί την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% της καταστροφής, την απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και την άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου

Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν ζητά με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς.

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, ζητά να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ καθώς και να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις

Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι καλλιέργειες μήλων, καστάνων αχλαδιών και κερασιών στην περιοχή του Πηλίου, μετά τις φονικές πλημμύρες, δέχτηκαν μεγάλη υποβάθμιση στην παραγωγή τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά αλλά και καθιζήσεις στα χωράφια και υπογραμμίζει ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί αδιαλλαξία και εμπαιγμός».

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Οι αγρότες στην περιοχή του Πηλίου  καλλιέργησαν με ένα υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης με τις έντονες εναλλαγές του καιρού την Άνοιξη  και μετά το πέρας των δύο πλημμυρών του φθινοπώρου, οι καλλιέργειες μήλων, καστάνων αχλαδιών και κερασιών δέχτηκαν μεγάλη υποβάθμιση στην παραγωγή τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά, αλλά και καθιζήσεις στα χωράφια (κατολισθήζησαν πεζούλες, παρασύρθηκαν δένδρα και εξοπλισμός) Οι ήδη απαξιωμένοι δρόμοι διαλύθηκαν, το απαρχαιωμένο σύστημα άρδευσης και ύδρευσης έχει πάθει μεγάλες ζημιές.

Για τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής μας μπήκε μπροστά ο Αγροτικός Σύλλογος να οργανώσει τον αγώνα για άμεσες αποκαταστάσεις των αγροτικών δρόμων ώστε να μαζευτει η λιγοστή παραγωγή που είχε απομείνει. Από τις πρώτες μαζικότερες κοινοποιήσεις των τελευταίων ετών στην περιοχή μας κατορθώσαμε να διπλασιασουμε τα μηχανήματα με αποτέλεσμα να επιδιορθωθούν πρόχειρα οι αγροτικοί δρόμοι για να μπορέσουν να κουβαλήσουν τα εναπομείναντα προϊόντα οι αγρότες της περιοχής μας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί αδιαλλαξία και εμπαιγμός. Πέρα από δηλώσεις στα κανάλια και επισκέψεις κρυφά (σαν φαντωμαδες) με δικό τους ακροατήριο, δεν έχει δώσει ολοκληρωμένη λύση ούτε σε ένα από τα αιτήματα που σηκώνει το οργανωμένο Αγροτικό Κίνημα. 

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς καλεί τους αγρότες να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα και  χαιρετίζει τους εκατοντάδες αγρότες της περιοχής μας που τους τελευταίους δύο μήνες συμμετείχαν μαζικά σε  2 μεγαλειώδης συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς, 1 παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Ζαγοράς Μουρεσίου, στην μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου, 1 σύσκεψη αγροτών στην Ζαγορά καθώς και  στην Πανθεσσαλική κινητοποίηση αγροτών που έγινε στα γραφεία του ΈΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς που ήταν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μαζί με τους άλλους Αγροτικούς και κτηνοτροφικούς Συλλόγους που συντάσσονται στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και την πανελλαδική επιτροπή μπλόκων, θα συνεχίσει τον Αγώνα μέχρι να δοθεί λύση πάνω σε όλα τα δίκαια  αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς διεκδικεί:

ΛΗΨΗ άμεσων μέτρων αναπλήρωσης με 1000 ευρώ το στρέμμα του χαμένου εισοδήματος σε μήλα, κάστανα, αχλάδια και κεράσια στο σύνολο των αγροτών.

ΑΜΕΣΕΣ αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με θείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν.

ΝΑ εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά μας. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.

ΝΑ απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

ΝΑ παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς που είναι υποστελεχωμένο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΝΑ γίνει με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή μας στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά μας, τα σπίτια μας, τα χωράφια μας και τις εγκαταστάσεις μας».