Skip to main content

«Αγρότης της Χρονιάς»: Αναγκαία τα έργα υποδομής στον αγροτικό τομέα και η ενίσχυση των νέων αγροτών

Η καλλιέργεια καπνού στο επίκεντρο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη

Στην προοπτική της καλλιέργειας του καπνού στη Θράκη και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο υποδομών και για την ενίσχυση των νέων αγροτών επικεντρώθηκαν οι ομιλητές σε συζήτηση με θέμα «Η ιστορία του καπνού, νέα προϊόντα και αγροτική ανάπτυξη στη Θράκη» στο πλαίσιο του συνεδρίου και της απονομής των Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώνονται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.

Ανοιχτός σε διαβούλευση και συνεργασία για τα θέματα της Περιφέρειας,δήλωσε ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης. «Η περιοχή μας έχει τις δυνατότητες και έχει τους ανθρώπους που είναι και εργατικοί και αξιόλογοι και μπορούν να τα καταφέρουν», υπογράμμισε. Σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα και ότι «υπολειπόμαστε στα αρδευτικά και σε νέες πιο αποδοτικές, κερδοφόρες καλλιέργειες». Προτεραιότητα για τον κ. Τοψίδη είναι «να μπορούμε να μεταποιούμε στην περιοχή μας ότι παράγουμε» .

Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ ΑΕ και Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Αλέκος Κοντός επεσήμανε την ανάγκη να υλοποιηθεί οργανωμένο σχέδιο για τον καπνό με τη βοήθεια της Περιφέρειας και πρόσθεσε ότι πρέπει γίνουν παρεμβάσεις στο επίπεδο των υποδομών προκειμένου να αυξηθεί το εισόδημα των μικροκαλλιεργητών.

Όπως είπε, στη Θράκη όπου είναι ισχυρός αγροτικός τομέας, μόνο το 50% των εκτάσεων είναι αρδεύσιμο, παρόλο που υπάρχουν δύο ποτάμια. Επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν αρδευτικά έργα στο Τυχερό και σε άλλες περιοχές του Έβρου και να προχωρήσει το φράγμα του Ιάσμου στη Ροδόπη.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι από το 2017 η παραγωγή καπνού έχει μειωθεί στο μισό και έφερε ως παράδειγμα την Κατερίνη όπου από 10 εκ. κιλά, παράγονται πλέον 2,5. Τόνισε, ωστόσο, ότι με το μπόνους που έδωσε η ΣΕΚΕ, ο μεγαλύτερος αγοραστής ελληνικών καπνών, στους παραγωγούς τη φετινή χρονιά κρατήθηκε η ποσότητα και βελτιώθηκε η ποιότητα του προϊόντος.

Ο κ. Κοντός μίλησε ακόμη για την λήψη μέτρων προκειμένου να μείνουν οι νέοι αγρότες στο επάγγελμα, καθώς, όπως επισήμανε, από τις 100,000 δηλώσεις ΟΣΔΕ στη Θράκη, μόνο οι 8.500 χιλιάδες αφορούν καλλιεργητές κάτω των 45 ετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη μπορεί να αποτελέσει «οδικό άξονα»  για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση στο αγροτικό εισόδημα, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ενεργητικής προστασία (από αέρος κάλυψη κλπ).

Στη φθίνουσα πορεία της καπνοκαλλιέργειας και στις επιπτώσεις που έχει ευρύτερα στην οικονομία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Αμέτ Σινάν. Τόνισε ότι το κόστος παραγωγής έχει ανέβει και την ίδια ώρα μειώνεται η επιδότηση. Όπως είπε, ένας καλλιεργητής που έπαιρνε 10.000 ευρώ επιδότηση, τώρα παίρνει 2.000 ευρώ.

«Πριν πέντε χρόνια ο Συνεταιρισμός είχε έξι χιλιάδες μέλη, τώρα έχει 3.000  κάθε χρόνο μειώνονται» επισήμανε και πρόσθεσε: «με πονάει που κλείνουν μαγαζιά, άμα δεν υπάρχει αγρότης δεν υπάρχει πόλη».

Στόχος της εταιρείας είναι να φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης, υπογράμμισε ο Δρόσος Δρόσος, Διευθυντής Παραγωγής ΣΕΚΑΠ ΑΕ, Όμιλος JTI. Τόνισε ότι η εταιρεία από το 2020 έχει αυξήσει τις αγορές καπνού από τη ΣΕΚΕ και φέτος έχουν φτάσει τα 36 εκ. δολάρια σε αξία.

Ο κ. Δρόσος ανέφερε επίσης ότι στόχος της εταιρείας είναι τα επόμενα χρόνια να αναπτύξει  δραστηριότητες στην Ελλάδα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν «υφίσταται άμεσος κίνδυνο να μην απορροφούν οι καπνοβιομηχανίες την παραγωγή».

Στους χρηματοδοτικούς πόρους που μπορεί να αξιοποιήσει ο αγροτικός τομέας αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παππάς από την Ειδική Υπηρεσία παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, το ΠΑΑ 2014-2020 , που παρατάθηκε μέχρι το 2025 έχει κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ και η νέα ΚΑΠ 600 εκ.

Κατά τον ίδιο το κόστος αγροτικής παραγωγής θα μειωθεί με οικονομίες κλίμακας και σε αυτή την στρατηγική εντάσσεται το νέο πρόγραμμα οργανώσεων παραγωγών. Επισήμανε, δε, ότι οκτώ ομάδες καπνοπαραγωγών έχουν ενταχθεί και λαμβάνουν ενίσχυση.

Υπογράμμισε ότι υλοποιείται για πρώτη χρονιά το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών για το οποίο ενισχύονται 15 φορείς με 14 εκ. ευρώ.

Για τις υπηρεσίες που παρέχει o κόμβος DigiAgriFood μίλησε η Μαρία Μιχαλακοπούλου,Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης, Δ.Π.Θ - Συντονιστής του κόμβου #DigiAgriFood.  Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι οι αγρότες από τη Θράκη έως τη Θεσσαλία μπορούν να δοκιμάσουν ψηφιακές υπηρεσίες, πριν επενδύσουν, να πληροφορηθούν για χρηματοδοτικά εργαλεία, να λάβουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και δικτύωσης και κατάρτισης.